Yaşamın Kurallarını Mutlaka Öğrenelim

Metin MERCİMEK

 

“Hayatta bir gayesi olmayan insanlar, bir nehir üzerinde akıp giden saman çöplerine benzerler. Onlar gitmezler, ancak suyun akışına kapılırlar.” Seneca

 

Yaşamın kuralları denince, aklımıza nice ele alınması gereken kurallar gelir. Sağlık kuralları, beslenme kuralları, spor kuralları, sosyal yaşam kuralları, aile kuralları, birlik beraberlik kuralları gibi çeşitleri vardır. Şimdi bunlardan sadece aile kuralları, sosyal yaşam kuralları, birlik beraberliğe ve insan sevgisine yer vereceğiz.

İnsan, toplumun en küçük parçası olan aile içinde doğar ve büyür. Onun aile içinde doğması kesinlikle tesadüfi değildir. Çünkü o ailenin her bireyinden alacağı ve vereceği değişik şeyler vardır. Aynı zamanda, o ailenin örflerinden, adetlerinden, yaşam biçimlerinden, fiziksel, düşünsel, duygusal, ruhsal dünyasından hayli etkilenir. Uzmanlara göre bunun asıl sebebi ise, “ailenin genleri, hormonları, hatta kalıtımsal hastalıkları, doğan çocuğun tekamülü için gerekli olduğundan o ailede doğmuştur” denilmektedir. O nedenle, aile insan için kutsaldır. Ona bağlılık ve saygı gösterilmesi gereken yüce bir kurumdur.

Yaşamın kurallarından biri de hepimizin çok yakından bildiği üzere sosyal yaşam dediğimiz bir kural vardır. İnsanlar var olduklarından bu yana toplu yaşamak için yaratılmışlardır. O nedenle insanların toplu halde yaşamına ortam hazırlayan birçok geleneksel bağlar ve toplumsal kuralları da görmekteyiz. Bunun yanı sıra, toplumsal kurumlar da var ki, bu kurumlar insan yaşamının zenginliği ve güzelliğidir.

Diğer bir husus da birlik beraberliğin önemidir. Peki, birlik ve beraberlik bizlere neler kazandırır? Birlikte yaşamak, beraberliğin devam ettirmek, insan için çok önem taşımaktadır. Çünkü insanın insana ihtiyacı vardır. İnsanlar, diğer insanlardan çok şeyler öğrenir ve çok şey görürler. İnsanın ufkunu açan en önemli varlık yine insandır. Hiç şüphesiz, onun yollarını insan aydınlatır, yine insanlar korur ve geliştirir. Ayrıca insanın, insanla olan birliği, bütünlüğü de insanları en hayırlı, en verimli sonuçlara ulaştırır.

İnsanlık sıfatı denen bir kavram vardır. Bu kavramın asıl özelliği, yurttaşlık, vatandaşlık dindaşlık, kentlilik ve mahallelilik gibi oluşumları simgeler. Yaşamın kurallarından biri de insan sevgisidir. İnsanın insan olabilmesi, insanın içinde yaşadığı topluma saygısı, yardımseverliği, bağlılığı ve beraberce yaşamını sürdürdüğü insanlara olan sevgisi ile  ölçülür. Belki de yaşamın akışını sağlayan en değerli kural, insan sevgisidir.