Sosyal Hayatımıza Önem Gösterelim

Metin MERCİMEK

 

“İnsan sosyal bir varlıktır.  Her insan sosyal yaşam içinde kendini bulur ve geliştirir. Bu sosyal yaşamı daha anlamlı hale getirmek için sevgi, saygı, birlik ve beraberlik düzeyinde ahlak kurallarına tam uyum sağlayarak devam ettirmek gerekir.” 

İnsanlar toplu halde yaşamak için yaratılmışlardır. O nedenle insanların, toplu yaşamına zemin hazırlayan bağlar ve toplumsal kurumlar, yaşamın zenginliği ve mutluluğu için çok önem taşımaktadır.

Bir insan yaşam sürecinde, şayet ticaret yapıyorsa daha da ilerleyerek şirket haline getirilmeli, mesleğinde etkin olmak istiyorsa meslek kuruluşlarına katılmalı, ülke yönetimine talipse politikaya atılmalı, topluma gönüllü hizmet etmek istiyorsa derneklerde ya da vakıflarda görev almalı. Tıpkı benim gönüllü olarak İstanbul Kilis Vakfı’nda görev aldığım gibi.

Dikkat edecek olursak, yukarıda belirtmiş olduğum hayat atılımları, hem insanın kendi mutluluğu, hem insanlık için çok yararlı şeylerdir. Çünkü insan, toplum içine katılarak, toplumu düşünerek, toplum için çalışarak ve hizmet ederek topluma karşı görevlerini yerine getirebilir. Örneğin, Kilis liselerinden mezun olan 100’e yakın erkek öğrenci İstanbul Avcılar “Alev Aktürk & Yaşar Aktürk Kilis Vakfı Erkek Öğrenci Yurdu” ve 30’a yakın İstanbul Topkapı “Alev Aktürk & Yaşar Aktürk Kilis Vakfı Kız Öğrenci Yurdu” kız öğrenc Yurdu”nda barındırılmaktadır. Böylesine eğitim ve öğretime gönül veren, durmaksızın Kilis’e hizmet eden ve hayırseverlik düşüncesini her zaman ön plana alan İstanbul Kilis Vakfı’nda gönüllü olarak çalışmam, benim için en büyük bir mutluluk örneğidir. Belki de, Kilis Vakfı’ndaki çalışmam, yani benim topluma karşı en anlamlı görevimi yerine getirmem, akıp giden sosyal yaşamıma hem güven vermekte hem de beni güçlendirmektedir.

Şunu da özellikle belirtmem gerekir ki, insan yaşamında sosyalliğin yarattığı etki çok büyüktür. Sosyal yaşam tüm insanları eğitir, güçlendirir, hatta güven ve cesaret bile verir. Ayrıca insanlar sosyal yaşamın içinde insan ilişkilerini kural, disiplin, anlayış ve uyum ile yaşamının güzelliğine erişirler. İnsanın toplumda diğer insanlarla birlikte bir yaşam sürmesi çok yararlı olmasına rağmen, çok da kolay değildir. Tek başınayken yaptığımız bir çok davranışı toplum içindeyken yapmamız mümkün değil. Çünkü her toplumun kendine özgü örf, adet, yaşam biçimi, kural ve yöntemleri vardır. Ancak sözü edilen bu yöntemlere uyduğumuz zaman, daha doğrusu onu benimsediğimiz zaman, o toplum içinde yer alabiliriz.

Bana göre sosyal yaşam sevgi, saygı, birlik ve uyum demektir. Çünkü ahlak ve erdem ilkelerine tam uyum yaparak sosyal yaşamın kalıcı olduğuna her zaman inanmak gerekir.