İslâmköy'lü Süleyman Demirel

25-06-2024
Ege seyahatimiz esnasında Isparta'dan geçerken İslamköy tabelasını görünce Türk siyasi hayatında 50 yıl yer almış,(1965-2015) 7 defa Başbakanlık ve 1993-2000  yılları arasında Cumhurbaşkanlığı yapmış Süleyman Demirel'in 16 dönüm üzerine inşa edilmiş Müze evini ziyaret edelim dedik.
Çok büyük emek ve masraflarla oluşturulmuş müzeyi doğru dürüst gezmek için en az 5-6 saatinizi ayırmanız gerekiyor.50 yıllık siyasi hayatında oluşan binlerce resim ve objenin yer aldığı müze bizim yaş grubu için nostaljik anılar da içeriyor.
Hataları ve sevapları ile bu ülkeden bir DEMİREL geçmiş.Maddi anlamda ülkeye katkıları çok olabilir ama, manevi anlamda 28 Şubat 1997'de post modern darbecilerinin yanında yer alarak dindar insanlara büyük zarar veren bir şahsiyet olarak hafızalarda yerini aldı.
Dindar bir ana babanın çocuğu olmasına rağmen başörtüsü ile üniversite okumak isteyen kızlara "İstiyorsanız Suudi Arabistan'a gidin okuyun" sözleri ile büyük tepki çekmişti.
Aynı Demirel 1990 li yıllarda dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ile birlikte Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmiş.
Allah taksiratını affetsin.
İslamköy kabristanlığı çok eski bir mezarlık. Süleyman Demirel'in annesi,babası,kardeşleri  ve eşi Nazmiye Demirel'in kabirleri de burada bulunuyor.
Ancak kendisi için bu mezarlıktan 1 km.uzaklikta Anıtkabir'den sonra ikinci büyüklükte 56 dönüm üzerine inşa edilmiş bir  anıtmezar yapılmış.
Anıtı çizen mimar, bizim dinden ve kültürden alakası olmayan bir proje çizmiş.
Tamamen betondan ruhsuz bir anıt olmuş.
Mezar taşını camdan yapmışlar ve sadece "9.Cumhurbaşkanı SÜLEYMAN DEMİREL 1924-2015"  yazısı yer alıyor.
Mezarın üzerindeki kokulu güller  haftada iki kez değiştiriliyormuş.
En ilginci bütün Müslümanların mezar taşında Fatiha yazarken burada Fatiha yazmaya gerek duyulmamış.
Bizdeki Laiklik uygulamaları mezar taşlarına bile sirayet etmiş. 
Mezar taşında Fatiha yazmayan Cumhurbaşkanları ve Başbakanların olduğunu da hatırlatmak isterim.Kim olduklarını tahmin etmek zor değil.