Kilis Vakfı’nın Değerli İnsanı “Hayrettin Çaycı”

Metin MERCİMEK

 

“Yüzyıllar boyu Kilis topraklarında yaşamış olan insanlar sanat, felsefe, mantık, tasavvuf, edebiyat ve şiir gibi önemli bilim dalları üzerinde çalışmalar yapmıştır. Özellikle bu konuda değerli ilim ve bilim adamları yetişmiştir. Bir tarafta şair ve yazarlarımız felsefi düşüncelerini manzume yazılarıyla ele almışlar, bir taraftan da bu düşüncelerini tekkede sohbetler halinde tartışmaya açmışlar. Ayrıca Kilis’in her mahallesinde kurulan medreselerde, mantık ilmi dersleri okutulmuş ve bu mantık alimlerinin ünü, Anadolu’nun her köşesine kadar yayılmıştır. İşte günümüzde de Kilis’in yetiştirdiği önemli kişilerden biri de Sarkuysan Elektrolitik Bakır San. Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Vakfımızın değerli üyesi Hayrettin Çaycı’dır. O’nu Vakfımız Yönetim Kurulu Üyeleri olarak kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.”

Yaşar AKTÜRK

İstanbul Kilis Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı

10 Mayıs 1943 yılında Kilis’te dünyaya gelen Hayrettin Çaycı, hayatı boyunca mücadele vermiş ve başarıdan başarıya koşarak büyük işlere imza atmıştır. 1995 yılında şirket Yönetim Kurulu Üyeliği’ne, 2011 yılında da Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilir. Halen gruba dahil şirketler olan Demisaş A.Ş., Sark-USA ve Sark Wire, Bektaş A.Ş., Sarmakina A.Ş., Sarda A.Ş., Bulgaristan Shumen’de Sark-Bulgaria ve Almanya’da BemkoKupferlackdraht GMBH şirketlerinin de Yönetim Kurulu Başkanı’dır.

Kilis’te İlkokul, Ortaokul ve Liseyi birincilik- iftiharla bitiren Hayrettin Çaycı, lisede okurken, Vakfımız Denetleme Kurulu Üyesi Metin Mercimek de Kilis Ortaokulu’nda okuduğunu belirterek, Hayrettin Çaycı ile ilgili anısını bizlere şöyle anlattı:

 “O yıllarda titiz, bilgili ve mevzuata haiz Sabri Özen (Çitlembik) adında matematik öğretmenimiz, hem lise hem de ortaokul matematik-geometri dersimize gelirdi. Birçok arkadaşlarımız, hatta öğretmenlerimiz Hayrettin Çaycı’nın notlarından faydalanırlardı. Onun ünü, Hatay Lisesi öğretmenlerine kadar gitmiş ve bilgi alışverişi bile yapılmıştır. Çünkü O, doğuştan çok zeki ve çalışkandı.

Bir gün öğretmenimiz Sabri Özen, geometri ile ilgili bizlere ödev verdi. Bu ödevi ben çözemedim. Yardım almak için doğru Hayrettin Çaycı’nın evine gittim. Hem ödevimi yaptı hem de birçok çözümler içeren geometri defterini bana verdi. İşi bitince geri getirmemi söyledi.

Ertesi günü okula geldim ve ödevimi yaparak öğretmenime verdim. Ancak Hayrettin Çaycı’nın bana verdiği defteri sıra üzerinde unutmuştum. Sabri öğretmen sınıfta gezinirken, farklı çizimli bu defteri görünce bana, “Bu defteri sen işlemiş olamazsın, kimin bu?” dedi. Ben de Hayrettin Çaycı’nın diye söyledim. “Hah şimdi oldu” diyerek defteri elimden aldı. Aradan 10 gün geçtikten sonra defteri tekrar bana getirdi, ben de Hayrettin Çaycı’ya teslim ettim.” diye ifade etti.

Hayrettin Çaycı, ilkokuldan itibaren başlayan ve bütün öğrencilik hayatı boyunca devam eden çok çalışkan ve örnek öğrenci kimliği ile hep ön plana çıkmıştır. Özellikle yaz tatillerinde farklı işlerde çalışarak kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde, aile bütçesine de katkı sağlamıştır. O, İstanbul Kilis Vakfı sohbetlerinde, Kilis’te öğrencilik yıllarında hiç yeni ders kitabının olmadığını, bir üst sınıfa geçenlerin kitaplarını ucuz fiyata aldığını bizlere anlatmıştır. Büyük azmi ve çalışkanlığı, O’nu Türkiye’nin en saygın ve seçkin olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne taşıdı. 1967 yılında İstanbul Teknik Üniversite’nin devre birincisi olarak Metalurji Yüksek Mühendisi unvanı ile mezun oldu. Yedek Subaylığı’nı Deniz Kuvvetleri Taşkızak Tersanesi’nde Dökümhane Müdürü olarak çalışkanlığını ve başarısını göstermeye başladı. Bu arada Polyester ve Çelik döküm tesislerini kurdu ve ayrıca kaleme almış olduğu “Polyester El Kitabı”nı da bastırdı.

Hayrettin Çaycı, 22 Ocak 1974 yılında dünya kuruluşuna dönüşecek olan Sarkuysan’a katılır. Daha ilk çalışmaları sırasında, fabrikanın alt yapısının oluştuğu teknolojinin, malen yüksek verilen tekliflere karşı çıkar ve makina montajının gerçekleştirilmesini üzerine alarak 9-10 misli daha düşük maliyetle sonuçlandırır. Bu ilk girişimi ile kendisine takdir edilen yüksek düzeydeki primi de kabul etmeyerek en büyük başarısını ortaya koyar. Tatil, bayram demeden haftanın 7 gününü fabrikada mesai yapar ve üretime hazırlar. 1976’da fabrika Müdürü, 1979’da Genel Müdür Teknik Muavini, 1985’de 41 yaşında Genel Müdürlüğe atanır. Böylece şirket, yurt içi ve yurt dışında itibar kazanır ve ABD’de 2 fabrika üretime geçer.

İstanbul Kilis Vakfı’nın fikir üreten ve değerli bir üyesi olan Hayrettin Çaycı, gerek şirketin, gerek toplumun kültürel değerlerine önem vererek insanların gelişmesine katkıda bulunur. Özellikle sosyal faaliyetleri destekler, kişilerin mesleki ve sosyal gelişimini sağlayacak eğitim almalarını teşvik eder. Bu sosyal etkinliklerin biri de “Sarkuysan Türk Müziği Korosu”dur. Bunun yanı sıra, kültür mirasımıza Gebze’de “Sarkuysan Lisesi”, Darıca’da “Sarkuysan İlköğretim Okulu”, yüksek öğrenim yapan öğrencilere verdiği karşılıksız burs ile eğitime, Osmanlı Mimarisi üslubunda “Sarkuysan Camii” ile diyanete, her yılbaşında ayırdığı fonun sağlık kurumuna, ülkemizi temsil eden spora, Türk Müziği Folklor grupları ile sanata, orman ve ağaçlandırma ile çevreye, kendi alanında uluslararası organizasyonlara ev sahibi yaparak ülkemiz tanıtımına katkıda bulunur.

İşte Kilis’in yetiştirdiği, her sahada ve her etkinliklerde büyük başarılara imza atan Sarkuysan Elektronik Bakır San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hayrettin Çaycı’yı, Kilis Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri olarak kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz.