Kilis’in Gezgin ve Ressamı Necla Gülcan “Zeytin Vakti”

Metin MERCİMEK

 

“Bugüne kadar seyahat ettiğim ülke sayısı otuzu geçmiştir. Fotoğrafçılık, sadekârlık, cam üfleme sanatları ile yakından ilgilenmekteyim. Ancak bu uğraşılarım, hiç bir zaman resme olan ilgimin önüne geçmedi. Resim çalışmalarımda ise genellikle izlenimci üslupla tuvalime yansıtmaya çalışırım. Hemen hemen tüm resimlerimde insan, doğa ve Kilis’le ilgili sosyal ve kültürel konulara yer veririm.”

Necla GÜLCAN

Ressam ve Gezginci

 

Kilis’te dünyaya gelen Ressam ve Gezginci Necla Gülcan ilk, orta ve lise eğitimini memleketi Kilis’te tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldu.  Japonya’da devlet bursu kazanarak bu ülkede veritabanı üzerine staj yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, SGK, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu gibi devlet kurumlarının Bilgi İşlem Merkezlerinde Bilişim Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra 2021 yılı itibariyle emekliğini talep ederek kariyerini tamamladı.

 

Resim çalışmalarına lise yıllarında hocası Mübeccel Ekinci’nin teşvikiyle başladı. Lise ve ünivesite öğrencilik yıllarında ünlü ressamların yağlı boya eserlerinden kopya çalışmalar yaptı.

Bir taraftan kariyer hayatını sürdürürken diğer taraftan da Ankara Resim Heykel Müzesinde ve diğer özel sanat atölyelerinde değerli hocalardan eğitimler aldı. Halen Ankara’da çalışmalarını sürdürmektedir. Aynı zamanda bir gezgin olan Necla Gülcan’ın bugüne kadar seyahat ettiği ülke sayısı otuzu geçmiştir. Fotoğrafçılık, sadekarlık, cam üfleme sanatları ile de ilgilenmektedir. Fakat bu uğraşıları hiçbir zaman resme olan ilgisinin önüne geçememiştir. 

Resim çalışmalarında zaman zaman dışavurumcu denemelerde bulunsa da genellikle çalışmalarını izlenimci üslupla tuvaline yansıtmaya çalışır. Resimlerinde insan ve doğa konularının yanı sıra memleketi Kilis ile ilgili sosyal ve kültürel konulara da yer verir. 

Devlette üstlendiği göreve paralel olarak yaptığı resim çalışmalarını sadece karma ve gurup sergilerine katılarak izlenime sunmuştur. TÜİK, Hacettepe Çocuk Hastanesi, Kilis Valiliği gibi kamu kurumlarında ve özel kurumların koleksiyonlarında eserleri bulunmaktadır.

Necla Gülcan’ın 18 farklı konumda ve mekânda sergileri vardır. Bu sergilerin çoğu Ankara’da düzenlenmiş ve açılmıştır. 

Şimdi Ressam Necla Gülcan’ın, Kilis zeytinciliğinde başlı başına büyük çaba gösteren ve “Zeytin Vakti”ni tasvir eden bu anlamlı tablosunda ki çalışmaları hep  birlikte görelim:

Kilis’in eski yıllarına bir göz attığımız zaman, zeytinciliğin ekonomik yaşamın temel taşlarından biri olduğunu görürüz. Aslında zeytinciliğin en önemli yönlerinden biri de zeytin bahçelerinde çalışma başlarken “Zeytin Vakti”ni tasvir eden işlemdir. Ekte ressamımızın ‘Zeytin Vakti’ tablosunda görüldüğü üzere yapılan işlem, başlı başına bir çaba gerektiren hayli zor bir iştir. Şöyle ki, yapraklarıyla ağaç altına dökülen zeytin taneleri ‘Allefçi’ denilen kişi tarafından ayıklanma işlemine girişilir. Bu işlem hava yardımıyla ya da allefçinin üfleme marifetiyle, yapraklar bir tarafa savrulur, zeytin taneleri ise kalbur içinde kalır. İşte güçlü Kilis kadınlarımız tarafından yapılan bu işlemin,  ne kadar zor olduğunu Ressamımız Necla Gülcan çok güzel göstermiş. 

Görüldüğü üzere, Kilis’te zeytincilik işlemini “Zeytin Vakti” tablosuyla anlamlı bir şekilde resimleyen Ressam ve Gezgin Necla Gülcan’ı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.