Kendine Güveni Az Olan Kişiler Ne Yapmalı?

Metin MERCİMEK

 

“Hayatta ne istediğinize karar verin, kalkın başarana kadar asla vazgeçmeyin.” 

Bill PORTER

                                           
“Kendine güven ne demektir: Kişinin korku, çekinme ve kuşku duymadan kendisine inanması olarak tarif edebiliriz. Aslında güven duygusunu iki grupta yorumlayabiliriz. Birincisi ‘Kendine güvenen kişiler’, ikincisi ise ‘Kendine güvenceleri az olan kişilerdir. Şimdi her iki grubu tek tek ele alalım.

Kendine güvenen kişiler, önce kendilerini savunabilme yeteneklerini ortaya koyarlar. Şöyle ki, başkaları tarafından kendilerine olumsuz geri bildirim yapılsa bile, başka kişilerin onayına ihtiyaç duymadan kendi kararlarını verebilirler. Özellikle kendi hakkındaki olumlu duygularını sürdürebilirler.

Ayrıca kendine güven duygusuyla ilgili olarak bakınız uzmanlar neler söylüyor görelim: “Kendine güven, kişinin doğduğu andan itibaren etrafındakilerden aldığı mesajlarla gelişmeye başlar. Eğer etrafındaki kişilerin yeterli becerilere sahipse, çocuklarda kendine güven duygusu başlayabilir.” görüşüne katılmamak mümkün değil.

Şimdi gelelim kendilerine güveni az olan kişilere. Kendine güveni az olan kişiler, kendilerini daha iyi ve mutlu hissedebilmek için sürekli başkalarının kendilerini desteklemelerini beklerler. Bu konuda uzmanların görüşü ise şöyledir: “Bu kişilerin kendileri hakkındaki düşünceleri başkalarından alacakları onaya bağlıdır.” Aslında başkalarının alacakları onaya bağlı kalmak, ne kadar zor olduğunu biliyoruz. O zaman kendine güveni az olan kimse, yapıcı ve olumlu bir bakış açısını göremeyen kişiler olarak yorumlamamız daha doğru olur sanırım.

Diğer taraftan, yine uzmanlara göre, “Yapılan araştırmalar kendine güvenleri az olan kişilerin, kendine güvenen insanlar kadar yetenekli ve becerikli olduklarını göstermektedir.” Bu görüşte ise, önümüze çok önemli bir bilgi ortaya çıkmaktadır. Mademki, kendine az güvenen kişi, diğer insanlarda olduğu gibi hem yetenekli, hem becerikli, öyleyse bu kişiler, kendilerinin kim olduğundan çok, kendisini nasıl algıladığı ile ilgilidir. Yani kendini yapıcı, olumlu bir bakış açısı içinde görmeyip ve de kendi gücüne inanmayıp, başka bir kişiymiş gibi algılamaktalar.
Bir de kendisine güvenen insanlar, bazı beklentileri gerçekleşmese bile, kendilerini kabul etmeyi ve olumlu düşünmeyi sürdürürler. Yeteneklerine güvendiklerinden, diğerlerinin onayına bağlı kalmazlar. Kendilerini kabul etme eğilimindedirler, bunun İçin istemedikleri şeyleri yapmak zorunda olduklarını düşünmez, kendi haklarına, başkalarının haklarına tecavüz etmeden, sahip çıkarlar.

Unutmamak gerekir ki, her türlü başarı ve güç kendi elimizdedir. Yeter ki, hayata sevgi, dostluk ve barış penceresinden bakmış olalım. İşte o zaman hem kendine güvenen hem de mutlu kişiler olarak yaşarız.