Büyük Şairimiz Seyfettin Başcıllar’ı Rahmetle Anıyoruz

Metin MERCİMEK

 

Kilis’in Büyük Şairi Seyfettin Başcıllar, hiçbir zaman Kilis sevgisinden vazgeçmemiş ve tüm eserlerinde Kilis’ten söz etmiştir. Vakfımız yönetim kurulunca yapılan araştırmalar neticesinde, O’nun Kilis’in sosyal ve kültürel değerlerinden tutun, ilim ve mantık konularını da ele aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca 1993 yılında kaleme almış olduğu “Kıyısızlık” kitabında felsefi görüş ve düşüncesine ne denli yer verdiğini görmekteyiz. Tüm bunların yanı sıra, Kilis’te yaşamış olan divan şairlerinin manzume yazılarını derleyerek “Kilis’in Divan Şairleri Antolojisi” kitabını Amerika’da tamamlamıştır. Bu değerli kitabı Vakfımız İstanbul’da bastırarak Kilis’e kazandırmıştır. İşte birbirinden güzel şiirleriyle 1960 kuşağı ozanlardan biri olan Seyfettin Başcıllar’ı, yönetim kurulu olarak rahmetle anıyor ve mekânı cennet olsun diyoruz. 

Aslı AKTÜRK PEHLİVANLAR
İstanbul Kilis Vakfı Başkan Yardımcısı

Kilis insanı yüz yıllar boyunca şiir edebiyat, felsefe, mantık, müzik ve felsefe dallarında kendini yetiştirmiş, sosyal ve kültürel konularda hiçbir zaman boş durmamıştır. Bu konuda birçok ilim ve bilim adamlarının yanı sıra şair, mu****inas, mutasavvıf, düşünür ve mantık alimi yetiştirmiştir.
Kilis’te şiir denince ilk akla gelen şair Seyfettin Başcıllar’dır. 1930 yılında Kilis’te doğan ve 1960 kuşağı ozanlardan biri olan Seyfettin Başcıllar, daha çocuk yıllarında iken, şiire karşı büyük ilgi duymuştur. Veteriner mesleğinde büyük başarılar sağlamasına rağmen, edebiyat ve şiir sanatına tam olarak gönül vermiş ve hiç bir zaman şiir tutkusundan vazgeçmemiştir. 
Seyfettin Başcıllar, bi çok şiirlerinde Kilis’ten söz etmiştir. “Eski Kilis” şiirine bir göz attığımız da, Kilis’in sosyal ve kültürel değerlerinden tutun, ilim ve mantık konularını şiirlerinde belirtmiştir. Ayrıca Kilis’in düşman işgaline karşı göstermiş olduğu kahramanca direnişini ve Kilis’in kutsal değerlerini ortaya koyan türbelerini de şiirlerinde yer vermiştir. 
O’nun şiir kitaplarına gelince, ilk şiir kitabını 1959 tarihinde yazdığı “Önce Bulut Vardı”, bunu takiben 1961 tarihinde “Altın Çağ Ölümün”, daha sonra 1969 yılında “Çiçek ve Silah”, bundan sonra 1973 yılında “Sokak Şarkıları” ve 1989 tarihinde “Unutulmayan”, son olarak da 1993 tarihinde “Kıyısızlık” yapıtlarını ortaya koymuştur. Tüm bunların yanı sıra, Kilis’te yaşamış olan divan şairlerinin manzume yazılarını derleyerek “Kilis’in Divan Şairleri Antolojisi” kitabını Amerika’da tamamladı, İstanbul Kilis Vakfı ise bu değerli eseri İstanbul’da bastırdı. Yine çok sevilen şiirleri ise Hisar, Türk Dili, Yeditepe, Papirüs ve Sanat Olayı gibi dergilerde yer aldı ve yayınlandı.
1993 tarihinde kaleme almış olduğu “Kıyısızlık”kitabın da, onun felsefi görüş ve düşüncelerine ne denli yer verdiğini görmekteyiz. Seyfettin Başcıllar bu kitabında, kıyısızlık kavramını usta bir düşünce ile dile getirmiştir. Özellikle sonsuzlukla ilişkisinin olup olmadığı konularını ‘kıyısızlık’ ismi altında ortaya koymuştur. ‘Kıyısızlık’ dörtlüğünü incelediğimiz zaman, eski Kilis Milletvekilimiz Orhan Tokuz’un belirttiği gibi, Seyfettin Başcıllar’ın “Filozof Şair” olduğunu anlarız.
İşte bu anlamlı şiirleriyle bizleri düşündüren, düşünce ufkumuzu açan ve ayrıca gönüllerimizi fetheden Kilis’in büyük şairi Seyfettin Başcıllar’ı, Vakfımız Yönetim Kurulu üyeleri olarak rahmetle anıyor ve Kilisli şairlerin bir başka güzelliğinde yeniden buluşalım diyoruz.