Bir Elde Kalem, Bir Elde Fırça… “Şair ve Ressam Serpil Bilgin”

Metin MERCİMEK


BAZEN KÂĞIDA BAZEN DE TUVALE AKTARIYORUM
RESİM YAPMAKTAN BİR TÜRLÜ KOPAMIYORUM
DUYGULARIMI AKTARDIKÇA MUTLU OLUYORUM
SANATIN HER İKİ DALINI İNANIN ÇOK SEVİYORUM.

Serpil BİLGİN
(Şair ve Ressam)

Kilis’in sosyal ve kültürel değerlerine bir göz attığımız zaman, gerek sanatta, gerek bilimde, gerek şiir ve edebiyat konusunda hayli ilerleme kaydedildiğini görmekteyiz. Özellikle resim sanatı Kilis’te pek bilinmez ve yapılmaz gibi görünse de bu hususta emek veren birçok ressamlarımız, güzel çalışmalarıyla kendilerini göstermiştir. Ülkemizin dört bir yanında ikamet eden bu ressamlarımızı şöyle sıralayabiliriz: “Şenay Seymen (İstanbul), Serpil Bilgin (Gaziantep), Necla Gülcan (Ankara), Sibel Keçik İbanoğlu (Ankara), Ayla Ekiz (İzmir), Belma Bilgen Songur (Kilis), Gülümser Aydemir (İzmir) ve niceleri.
Yukarıda isimleri belirtilen resim sanatçılarımızın yanı sıra, ayrı bir sanatçımız, hem şiir hem de resim dalında çalışmalar yaparak kendini yetiştirmiştir. Bu konuda, bir elinde kalemiyle şiirler yazan, diğer eliyle tuvale resim çizen şair ve ressam Serpil Bilgin’i görmekteyiz.

Kilis’te dünyaya gelen şair ve ressam Serpil Bilgin, Kilis Kartal Bey İlkokulu’nda ve Kilis Lisesi’nde okudu. Sonra Kahramanmaraş Eğitim Enstitüsü’nden 1979 yılında mezun oldu ve Malatya Pötürge İlçesi’ne öğretmen olarak atandı.

Daha sonra tam 20 yıl süreyle müdür yardımcısı olarak görevine devam etti. Emekliye ayrıldıktan sonra, kendini hem şiir yazmaya hem de yağlıboya resim çalışmalarına verdi. Yağlı boya çalışmalarını Gaziantep Şehitkamil Kültür Merkezi’nde sergiledi. Şiirleri ise Kilis Kent Gazetesi, Gaziantep Olay Gazetesi, Gaziantep Vatan Gazetesi, Zonguldak ve Devrek Bölge Haber Gazetelerinde yayınlandı. Ayrıca sosyal medyada da Kilisli Şairler Grubu’nda yer aldı. Yine şiirleri, Kilis Kültür ve Edebiyat Dergisi’nde, Kilis Zeytin Dalı Dergisi’nde de yayınlanmıştır.
Resim çalışmalarına var hızıyla devam den şair ve ressamımız Serpil Bilgin, son günlerde “Gelincik” ve “Çileli” isimli iki güzel tablosunu ortaya koymuştur. Gelincik tablosuna baktığımız da İlkbahar’da kırmızı şıkık güzelliğinde açan ve  doğaya renk veren bir çiçek konumunda olduğunu seyretmekteyiz. Çileli tablosunda ise, bir taraftan dünyanın tüm yükünü başında taşıyan, diğer taraftan da tüm hayat işlerini elinde tutan ve hiç bir zaman şikayet etmeyen çilekeş kadını görmekteyiz.

 
İşte şair ve ressamımız, bu “Çileli” tablosundan yola çıkarak “Kadın” isimli şiirini kaleme alır. Şiiriyle kadının gerçek biyografisini ortaya koyar. Özellikle onun verici ve değerli olduğunu ele alır. Ancak kadınların önemseniyormuş gibi göründüğünü, ama hiç de önemsenmediğini aşağıdaki anlamlı dörtlükte çok güzel ifade eder:

EY GÜZEL KADIN
HER ŞEYSİN NE ZAMAN KENDİNLESİN
HEP VERİCİSİN DEĞERLİSİN
ÖNEMSENİYORMUŞ GİBİ GÖRÜNEN
AMA HİÇ ÖNEMSENMEYENSİN…

Güzel tablolarıyla yaşamımıza renk veren ve anlamlı şiirleriyle gönüllerimizi fetheden, hem şiir hem de resim sanatını birlikte yürüten şair ve ressam Serpil Bilgin’i candan kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum.