VAKIFLAR KENDİ İMAJINI DA BERABER İMAR EDİYOR
- 16-06-2009 10:15
- 16-06-2021 10:16
- 1840
VAKIFLAR KENDİ İMAJINI DA BERABER İMAR EDİYOR
Sadece Kilis te değil tüm yurtta vakıfların tarihi mekânları imar ve bakım onarım çalışmaları hemen göze çarpıyor. Bu imar faaliyetleri bakımsız kalmış tarihi eserler için hayati önem taşıyordu. Tarihi eserler adeta yeniden hayat buluyor camiler, çeşmeler, hanlar ve hamamlar gelecek nesillere ışık tutuyor.
Yazımızın başlığında atıfta bulunmak istediğim konu şuydu. Vakıflar yapılan bu çalışmalarla sadece tarihi eserleri onarmakla kalmıyor, aynı zamanda eski eserlerimiz gibi yıkık dökük olan kendi imajını da beraber onarıyor ve imar ediyor. Çünkü vakıflar önceden bırakın ata yadigârı tarihi eserleri onarıp tamir etmeyi, kendi mallarına dahi sahip çıkmayan, adeta onları kederine terk etmiş bir atalet içindeydi. Tabiri caizse yağma hasanın böreği derler ya aynen öyle. Vakıf malı denince yıkılan dökülen adeta yağmalanan sahipsiz bir miras malı gibi bir yapı akla gelirdi.
Hani şair ne demişti, sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır. Ama şimdi bu imaj değişti. Vakıflar 3–5 yıldan beri artık kendi mallarına sahip çıkan onları imar eden bakım ve onarımı için gerekli yatırımı yapan bir müessese durumuna geldi. Tarihi eserlerle birlikte kendi imajını da yeniledi. Bu çok sevindirici durum sadece Kilis için değil her yer için geçerli olsa gerek. Dolayısıyla tüm yetkilileri tebrik ediyorum
Kilis teki çalışmalara gelince öncelikle Vakıflar Bölge Müdürümüz İsa Güven’e teşekkür etmek istiyorum. Gerek çalışmaları gerekse çalışmalar sırasındaki hassasiyet ve titizliği takdire şayan. İlimizdeki bazı camiler adeta yeniden yapıldı. Eski eserlerimiz yeniden can buldu ve şimdi tek tek hizmete açılıyor.
Tabakhane Camisi, Çalık Camisi Cüneyne camisi, Kara Kadı Camisi ve Muallâk Camisi hepsi yeniden hayata kavuştu. Onarılmayı bekleyen tarihi eserlerimiz var. Paşa hamamı ve Ulu cami acilen programa alınmalı ve eskimez eserler yeniden hayat bulmalıdır.
Aldığımız duyumlara göre keşif bedeli 4 milyon ytl olan işler ortalama 2 milyon ytl ye yapılmış. Yani müteahhitler yaklaşık yüzde elli kırımla işleri yapmışlar. Burada söylemeye çalıştığım yapılan işlerin kalitesinin istenen düzeyde olmaması. Hâlbuki bu tür imar ve tadilat işleri her zaman yapılmaz. Dolayısıyla yapılan işlerin kalitesi çok önemli. Çünkü dost bizi bağda görsün diye göstermelik işler yapılmamalı.
Örneğin Muallâk camiini Bölge müdürümüzle ve Belediye başkanımız Sayın Abdi Bulut la birlikte gezdik, burada saymak istemediğim bazı eksik, yanlış ve uygunsuz işleri kendisine ilettik, hemen ilgilendi ve gerekli talimatları verdi. Hem bölge müdürümüz İsa Güven beye hem de yapılan işlerle yakından ilgilenen Belediye Başkanımıza ilimiz adına şükranlarımızı iletmek istiyorum.
Kilis için vakıflar bölge müdürlüğümüz yıllara sari olmak üzere yaklaşık 20 milyon ytl daha imar ve tadilat yapmayı planlıyormuş. Bu durum bir Kilisli olarak bizleri çok sevindirdi. İsteğimiz bu işlerin yüksek kalite ve standartta olması. Çünkü ata yadigârı çok değerli olan vakıf eserlerimizin daha nice yıllar ayakta kalması ve gelecek nesillere de hizmet etmesidir.