Üzüm Festivali ve Festivale katılmayan protokol

Üzüm Festivali ve Festivale katılmayan protokol

Geçtiğimiz hafta sonunda Kilis'te üzüm festivalinin 7. cisi gerçekleştirildi.

Gaziantep Musabeyli Derneği ve Oğuz Boyları Federasyonu Genel Başkanı Huzeyfe Durmaz'ın yönetim kurulu ile birlikte sponsorluk yaptığı Üzüm Festivali, Kilis'te Musabeyli ilçesine bağlı Kaybeyaz köyünde bulunan üzüm üreticileri birliği tesislerinde gerçekleştirildi.

Üzüm Kilis için stratejik öneme sahip olan bir zirai ürünümüz.

Kilis'te her yıl  Ağustos ayları sonunda başlayan hasat Eylülün ayı sonlarına kadar devam eder.

Üzümün tanıtımında elbette ciddi sıkıntılar ile karşı karşıyayız.

Dünya da en kaliteli Zeytin Kilis'te yetişirken Üzümünde bundan geri kalır yanının olmadığını sizlere bu satırlardan belirtmek isterim.
Ama ne hikmettirse Dünya Zeytinimizin kıymetini bilirken üzümümüzün kıymetini bilirken bizlerin meseleye bakışımız acaba ne ile izah edilebilir.

Kilis'te üzüm hasadı başladı.

 Her yıl ne oluyor?

Üzümünü hasat yapan çiftçi beklediği ekonomik karşılığı bir türlü piyasadan bulamaz.

Devletimiz gereken ilgiyi alakayı göstermediği gibi aracılar ve meyve suyu fabrikaları üzüm üreticisinin elinden üzümlerini adeta yok pahasına alır.

Geçen senelere bir bakın üzüm fiyatları ne olmuş.

Çiftçi üzümünü kaç liraya satmış. Geçen sene 2 lira 05 kuruşa.. Bu sene yer teslimi 1 lira nakliye ücreti içerisinde 4 lira denildi.

Ülkemizde yaşanan bir ekonomik kriz var.

Enflasyon almış başını gitmiş. Döviz kurları yerinde durmuyor. Her şeye zam yapılıyor. Çiftçi geçen sene kullandığı mazotu 7-8 liradan mal ederken bu yıl 25-26 liraya mal ediyor. Yine gübre o biçim, işçilik o biçim.

Kısacası Çiftçi ürettiği üzümün karşılığını alamıyor.

Peki ne yapıyor çiftçi!

Lanet olsun diyor, elimde kalacağına yok pahasına aracılara satayım diyor.

Peki aracılar ne yapıyor?

Adeta çiftçiyi mengeneye alıyor ve sıktıkça sıkıyor.

Yani anlayacağınız çiftçi iki arada bir derede kalmış başının çaresine bakıyor.

Üzüm hasat sezonu başlamadan evvel bir takım sivil toplum kuruluşları siyasiler ne bileyim bazı önde gelen çiftçiler açıklamalarda bulundular.

Fiyatları kabul etmiyoruz.

Üzümünüzü satmayın! Aracılara vermeyin diye.

Hatta işin tuhaf olan tarafı üzüm alımına aracılık eden alan bazı kimseler sosyal medya hesaplarından ve toplantılarda üzümün fiyatının bu olmadığını en az 5-6 liradan yaş üzümün kilosunun olması gerektiğini söylüyorlardı.

Peki söyleyen aracılar ne yaptılar! Yine üzüm almaya devam ettiler.

O zaman buradan sormak lazım değil mi?

Kardeşim bağıran sensin ve yine de üzümü alan sensin. O zaman bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derler değil mi?
Şimdi de söylenen efendim üzüm fabrikalarından ki yoğunluktan dolayı üzüm alımlarımıza kota geldi. Üzümünü kesen vatandaş üzümünü aracıya dahi veremiyor.

Ah benim Kaderi kara Kilis'im ahhh..

Ne bu senin çektiğin.

Ne bu senin kahrın. Senin hiç iyi bir şeyin olmayacak mı?

Az evvel dedik ya Üzüm festivali yapıldı diye.

Eeee yapıldı da ne oldu. Üzümümüze madalya mı taktılar.

Ben size söyleyeyim mi yapılan üzüm festivali tam bir fiyasko ile sonuçlandı. Günler öncesinden yapılan çalışmalar duyuruların hepsi karşılıksız kaldı. En az 10 bin kişi olarak hesap edilen festivale ben diyeyim 200 kişi siz deyin 300 kişi katıldı.

Haaa sıkı durun üzüm festivaline Protokolün yanı sıra Kilis Valisi Sayın Recep Soytürk'te katılmadı. Neden katılmadığını bilmiyoruz.Çünkü bu konuda kamuoyuna her hangi bir bilgi verilmedi.

Üzüm festivalinde üzüm ile ilgili doğru düzgün bir görsel söz konusu olmazken yine siyasilerin bir çoğu festivale hiç bir şekilde ilgi göstermedi.

Festivale yalnızca AK Parti Kilis Milletvekilleri, il başkanı, il teşkilatını bir kısmı geldi herhalde tahminim bir yarım saat oturduktan sonra konuşmaların ardından festivalde ayrılıp gittiler.

Onca masrafa rağmen sönük geçen üzüm festivali bir sonra ki sene yapılır mı ben bunu bilmem ama üzüme ne kadar değer ve ilgi gösterdiğimizi sizlere buradan aktarmak istedim.

Kilisliler olarak her konuda olduğu gibi bu konu da da değerlerimizi bilmediğimizi bir kere daha söylemek istiyoruz.

En önemli zirai ürünlerimizden olan üzümümüz maalesef şehrimizden gereken ilgiyi ve alakayı göstermezken elin adamı benim üzümüme niye ilgi alaka göstersin ki.
Elin adamı zirai ürününü şaha kaldıran festivaller düzenlerken bizim düzenlediğimiz festivaller de işte aha ortada duruyor.
Yazık hem de çok yazık.

Osman Zahteroğulları