SİSTEM YENİDEN YAPILANMALIDIR!

SİSTEM YENİDEN YAPILANMALIDIR!

 11.07.2021

Halk işlemeyen sisteme karşıdır!

Türkiye'de mevcut sistem artık tıkanmıştır, işlememekte veya kötü işlemektedir. Bu durumun değişmesi, gerçek bir   demokrasinin hakim kılınması çağdaş, medeni ve kalkınmış bir ülke için gerekli ve zorunludur. Ayrıca halk da bu bozuk düzene, eskimiş kurumlara işlemeyen sisteme karşı değişim istiyor artık. Ancak değişim ve demokratikleşme bazı kesimlerin işine gelmediğinden ayak bağı olmakta hatta engellenmektedirler. Oysa değişimin gücü yönetilenlerin değişimi isteme gücü ile orantılıdır.

Değişim zorunluluktur!

Anayasanın değiştirilerek demokratik bir öze kavuşturulması, ardından da siyasi partiler yasasının değiştirilmesi gerekir. Parti içi demokrasi hâkim kılınarak lider oligarşisine son verilmeli; artık lider tek kurtarıcı olarak görülmemeli ve öyle takdim edilmemelidir. İç işleyiş de örgüt, kadro, tüzük ve programda buna göre düzenlenmelidir.

 Siyasi etik güçlendirilmeli, milletvekili dokunulmazlığı kürsü dokunulmazlığıyla sınırlandırılmalıdır. Sade üyeden genel başkana kadar herkes siyasi ahlak kurallarına tam olarak uymalıdır. Bunun için siyasi etik parti içi eğitimin önemli bir unsuru haline getirilmelidir.

 Parti üyeliği yeniden tanımlanmalı!

Parti üyeliği yeniden tanımlanmalı, naylon üyelik uygulamalarına son verilmeli, bu amaçla delege sistemi kaldırılarak siyasetin tabanı genişletilmelidir. Sendikalar, sivil toplum örgütleri ve başka gruplarla kalıcı, sistemli ve düzeyli ilişkiler kurulmalıdır. Merkeziyetçi demokratik yönetim işleyişine son verilmelidir. Parti içi demokrasi kurumlaşmalı seçimle gelen seçimle gitmelidir. Kendisi demokrat bir işleyişe sahip olmayan bir siyasi partinin ülkeye demokrasi getirmesi beklenemez. Adaylar seçimde yapacakları harcamaların kaynağını açıklamalı, seçim ölçülerini aşan harcamalar parti organları tarafından denetlenmeli ve engellenmelidir.

 Balık baştan kokar!

Seçilmişleri izleme ve denetleme kurullarının yaygınlaşmasına çalışılmalıdır. Seçilen bir kişinin siyasi ahlaka uymayan davranışlar sergilemesi durumunda "geri çağırma" yöntemi devreye sokulmalıdır. Temiz siyaset gerçek anlamda demokratik bir ortamda yaşama şansını bulabilir.

O nedenle ülkenin genel ve yerel idari yapısı yeniden yapılandırılarak demokratik bir öze kavuşturulmalıdır. Son gelişmelerde dahli olan kim olursa olsun yargının önüne çıkarılarak hesap vermesi sağlanmalıdır. Siyaset toplumu yönetme sanatıdır. Bir güç ve rant aracı haline geldiğinde sadece kendisi bozulmakla kalmaz toplumu da zamanla çürütür.

Bunu önlemek ise her kesin sorunu ve sorumluluğudur. Özgür birey, sorumlu toplum ve demokratik bir ülkede yaşamak istiyorsak bu bağlamda üstümüze düşeni yapmak zorundayız.

 Başka da yolu yok…

 Turan KAYA

Ekonomist & Yazar