KURAKLIKLA YÜZLEŞME
- 15-05-2021 15:17
- 2178
KURAKLIKLA YÜZLEŞME
Kamuoyunun dikkatine!
Ülkemizde doğa talanı ve yanlış politikalar, iklim krizini gün geçtikçe daha da derinleştirmektedir. Su kıtlığına neden olan etkenlerin başında, yağış oranlarının azalması, bilinçsizce yapılan Hidroelektrik santralleri ( HES) ve dere ıslahları yer almaktadır. Dünya kaynakları enstitüsünün 2019 yılı raporuna göre Türkiye 164 ülke arasında su kıtlığı riskinin en fazla olduğu 34.üncü ülke sıralamasında yer almıştır.
2030 yılında, Türkiye’nin büyük bir kısmı oldukça kuru ve sıcak bir iklimin etkisine girmiş olacağı, etkili önlem ve tedbirlerin alınmaması halinde ise 2040 yılında ülkemizin çöl olacağı bulguları, Amerika Ulusal Hava ve Uzay Ajansı (NASA) nın raporuna yansımıştır.
Meteoroloji'den alınan güncel verilere göre, ülkemiz olağanüstü, kuraklık ve Su fakiri olma yolunda ilerliyoruz. İktidarın çölleşmeyle ilgili attığı palyatif adımlar yeterli değildir. Bu nedenle tatlı su kaynaklarında azalma görülmektedir. Böylece ülkemiz kullanma ve içme suyuna erişimde korkunç sıkıntılar yaşayacaktır.
2023 Yılından sonra içme suyu risk altında olan 36 il sayısı ve isimlerini bu yazımın başka bölümlerinde açıklayacağım
Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkemizde, kurumlar arası eşgüdüm eksikliği var, bu bağlamda iktidarın günübirlik kısır çekişmeler yerine derhal kuraklığın acı gerçeğiyle yüzleşip buna karşı önlem alınmalıdır.
Ayrıca su tasarruf bilincinin geliştirilmesine yönelik ciddi adımlar atılmalıdır. Her şeyden önce Tarım ve Orman Bakanlığı Orta ve Şiddetli Kuraklık Dönemlerinde “Kuraklık Erken Uyarı Sistemlerini” Devreye Sokmayı ve İşletmeyi Öğrenmelidir.
Suyun tarımda, sanayide, endüstride, işyeri ve konutlarda, su seferberliği ilan edilerek ivedilikle su kullanım kültürünün oluşturulması gerekir. Yerel yöneticiler ve( DSİ ) Devlet su işleri Gen. Md. lüğü su alt yapı iletim hatlarını yenileyerek, Şehir ve tarımsal sulamadaki kayıp kaçak sorunu bir an önce çözülmelidir, kuraklık eylem planı ve uyum politikaları derhal hayata geçirilmelidir.
Felaketi yavaşlatmak için hala zamanımız var