KİLİS'TE RAMAZAN (2) 

KİLİS'TE RAMAZAN (2) 
          Sivil toplum kuruluşları ve varlıklı insanlar bu ayda yoğun bir şekilde fakir ve yoksul insanlara yardımlarını ulaştırmaya çalışmaktadırlar.Bu yıl ekonomik sıkıntılar daha fazla hissediliyor.Gıda ve erzak fiyatları alabildiğince yüksek seyrediyor. Resmi rakamlara göre yedi binin üzerinde aile yardıma muhtaç durumda.Dilenen kişi sayısında bariz bir artış hissediliyor.Suriyeli bazı sığınmacıların kaldıkları mekanlar ve yaşadıkları sefaletler gerçekten yürekler acısı. Hırsızlık olaylarının çok oluşunun bir sebebinin de ekonomik buhran olduğu söylenebilir.Musalla mevkiindeki aşevinde hergün  binbeşyüz kişiye yemek dağıtılıyor. İhtiyaç sahiplerine iftar vermek amacıyla kurulan çadırlar ise bu yıl maalesef kurulamamıştır.Bütün bunlara rağmen zengin olan müslümanlar zekat ve yardımlarını dağıtmasalar çok daha vahim tablolarla karşılaşılabilecektir.
          Birkaç yıldır Cumhuriyet caddesi ve Murtaza caddesi trafiğe kapatılıyor ve iftar sonrası Kilisliler ve çoğunlukla Suriyeliler bu caddelerde  kalabalıklar oluşturuyorlar. Caddelerde serbestçe dolaşarak alışveriş yapabiliyorlar.Ancak ekonomik nedenlerden dolayı alışverişin daha sınırlı olduğu gözleniyor.
          Cumhuriyet meydanında ise halka ve gençlere yönelik çeşitli sosyal aktiviteler icra ediliyor.Ancak bu yıl yapılan faaliyetlerin çok da kaliteli  olduğu söylenemez.Bazen bir ilahi grubu manevi bir atmosfer oluştururken,bazen de bir şarkıcı Ramazan ayının ruhuna uygun olmayan ve eleştirilen programlar icra edebilmektedir.Suriyeli gençlerin caddelerde  topluluklar halinde  dolaşmaları bazı mütedeyyin ailelerin  etkinliklere katılımını azaltıyor.Halkta bu yönde bir tedirginlik var.Kilis nüfusunun yarısının Suriyelilerden oluşması, demografik yapının bozulmasına yol açmış, Kilis halkının geleceğe yönelik endişelerini arttırmıştır.
          Ramazan ayının sonlarına doğru bayramda misafirlere ikram edilmek üzere "gerebiç tatlısı" mesaisi başlar. Kilisli kadınların evlerde yaptıkları bu tatlılar pişmek üzere İftardan sonra fırınlara gönderilir. İftardan sonra fırınlardan nefis gerebiç kokuları duyulur.Bu arada ikramlıklar arasında "mayanalı kahke" de yer alır. Bu bayramın olmazsa olmazı çerez ve şekerlemelerdir. Bu yüzden kuruyemişçiler önünde yoğun  kalabalıklar oluşur. 
          Kilis'te bayram günlerinde pişen ve tüketilen özel bir yemek çeşidi vardır. Pirinç pilavı ve kızartma-orman yemeğidir.Son yıllarda Antep mutfağının önemli bir bayram yemeği olan yuvarlamada yaygınlaşmaya başlamıştır.
          Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde Cenab-ı Allah ibadetlerimizi kabul etsin ve cümlemizi huzur ve mutlulukla nice bayramlara kavuştursun.
Cahit Faruk İslamoğlu