KAMU YÖNETİMİNDE KALİTESİZLİK
- 21-10-2022 17:21
- 1381
KAMU YÖNETİMİNDE KALİTESİZLİK
Sevgili takipçilerim
06.10.2022
Kamuda merkeziyetçi ve vesayet yönetim….
Ülkemizde kamu sektöründe çok ciddi yönetim sorunları bulunuyor. En başta geleneksel kamu yönetimi anlayışının bürokratik yönetim modelinin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında hakim olduğunu söylemek mümkün. Ülkemizde kamu yönetiminde hala merkeziyetçi ve vesayetçi yönetim geleneği devam ediyor.
Bürokrasi ve kırtasiyecilik, vatandaşlara hizmet sunulmasında ilgisizlik ve kayıtsızlık, işlerin sürüncemede bırakılması, aşırı istihdam ve işgücü verimliliğinin düşük olması, israf ve savurganlık pek çok kamu kuruluşunda yaygınlık gösteren başlıca sorunlar.
Kalitesiz ve liyakatsiz personel……….
Ayrıca kalitesiz ve liyakatsiz personel istihdamı, insan gücü planlamasının zayıf olması, çalışanların motivasyonu ve ödüllendirilmesindeki yetersizlik, atama ve nakilllerde adam kayırmacılığın yaygın olması, yönetimde şeffaflığın olmaması, yönetimde iletişim ve katılım eksikliği ve benzeri
sorunlar devlet yönetimindeki “toplam kalitesizliğin” değişik boyutlarını yansıtıAllah’tan sağlık, devletten aylık” ve “salla başı, al maaşı”sözleri maalesef bürokrasi ve devlet yönetimdeki kalitesizliği açık olarak ortaya koyuyor.
Kamu yönetiminde toplam kalitesizlik………..
Türk kamu yönetimindeki “toplam kalitesizlik” kadar “toplam ahlaksızlık” da ciddi boyutlardadır. Bugün ülkemizde giderek yaygınlaşan siyasal yozlaşmalar kamu yönetimindeki “ahlaksızlık” sorununu gündemin başköşesine getirmiş bulunuyor.
Siyasal yozlaşmanın her türlü yaygınlaşması.......
Ülkemizde son yıllarda siyasal yozlaşmaların hemen hemen her türü yaygınlaşma eğiliminde. Rüşvet, yolsuzluk, adam kayırmacılık, hizmet kayırmacılığı, arpalık (hizmetsiz memuriyetlik), yalan-dolan, soygun, milletvekili transferleri, lider diktası ya da sultası ve daha pek çok siyasal kirlilikler Türkiye’nin gündeminde artık eskisinden çok daha sık olarak yer alıyor.
Eğitimdeki kalitesizlik, devlet hastanelerinde yaşanan trajediler, rezalete dönüşen adalet, yerel yönetimler, KİT ve sosyal güvenlik kuruluşlarında çığ gibi büyüyen sorunlar kamu yönetimindeki bu yapının artık yıkılması gerektiğini ve acil önlemler alınmasını ortaya koyuyor. Özetle, ülkemizde kamu yönetimindeki sorunların temeli “kalitesizlik” ve “ahlaksızlıkta düğümleniyor.