CEBİNİ DÜŞÜNEN SİYASETÇİLER
- 29-08-2022 18:09
- 1645
CEBİNİ DÜŞÜNEN SİYASETÇİLER
23.08.2022
Halkı düşünen siyasetçimiz yok!.
Siyasetçi cebini düşünmez, siyasetçi halkı düşünür. Siyaset zenginleşme ve köşeyi dönme aracı ve halkı bölme aracı değildir. Siyasetin temel amacı ve felsefesi ülkede birliği ve bütünlüğü sağlamaktır. Farklılıklar var ise zenginlik kabul etmektir. Eğer farklı etnik kimliğinden dolayı vatandaşlarımız var ise onlar bizim zenginliğimizdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “şayan-ı dikkat” bir genç olarak siyasete kazandırdığı merhum Menderes, İstiklal Madalyası sahibi, ülkesine ve cumhuriyetimize büyük bir sevgi duyan bir insandır.
Büyük yolsuzluklar panayırı ……..
Günümüzde kamu yönetiminin üst seviyelerine kadar sirayet etmiş devlet yönetimini, hukukun üstünlüğünü ve ekonomik istikrarı önemli derecede erozyona uğratan yolsuzluklardır.
Bu yolsuzluklar nedeniyle ilgililerin elde ettiği menfaatler bazen inanılmaz boyutlara ulaşabilir. Aşağıda, zimmet, rüşvet ve benzeri yolsuzluk fiillerini işleyen kişilerin sadece yurt dışındaki bankalara transfer ettikleri rakamlar yolsuzluk rakamlarının hangi boyutlara ulaşabileceğini göstermesi açısından önemlidir
Bu gün kamu kurumlarına güven sarsmıştır…
Başta rüşvet olmak üzere hemen hemen bütün yolsuzluk faaliyetleri, özel kesimin iş yapma maliyetlerini artırdığı için, yolsuzluğa bulaşmamış firmalar aleyhine rekabeti bozarken tüketicinin ve vergi yükümlülerinin yükünü artırır ve kamu kurumlarına olan güveni sarsar. Yolsuzluk, kamu yatırımlarının maliyetinin artmasına, verimliliğin ve altyapı kalitesinin azalmasına yol açarak iktisadi büyümenin gecikmesine neden olmuştur.
Gelir dağılımının bozulması…..
Kamusal kaynakların yanlış alanlara harcanması, gelir dağılımını bozar ve yoksulluğun ortaya çıkmasına neden olur. Benzer bir biçimde saygınlığını yitiren ve güven kaybeden hükümet vergi kayıp ve kaçağını önleyemez hale gelir. Bu nedenle sık sık imar barışı, varlık barışı, vergi affı, kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması gibi sıcak para tahsilâtı peşine koşar. Yolsuzluklar nedeniyle bir yandan vergi gelirleri azalan devlet, ülkeyi ekonomik ve siyasi krizlerle karşı karşıya bırakmıştır. Bu tip faaliyetler hükümetlerin temsil yeteneğini zayıflatır, siyasi sistemlerin meşruiyetini ortadan kaldırır ve demokratik rejimi zaafa uğratır.
Yolsuzlukla mücadele edilmelidir……..
Yolsuzluk ile mücadelede elde edilen başarının ortaya çıkaracağı çok sayıda olumlu gelişmeler olacaktır. Örneğin: Yatırımlar artabilir, kişi başına milli gelir artarken gelir dağılımı daha adil bir hale gelebilir, çocuk ölümleri azalabilir, okur-yazarlık artabilir, mülkiyet hakları gelişebilir, kamusal kaynaklar daha verimli kullanıldığı ve israf edilmediği için kamu kesimince
sunulan mal ve hizmetin miktar ve kalitesi artabilir, demokratik rejim güçlenebilir ve iktisadi kalkınma hızlanabilir.
Niye insanlar böyle bir uygulamaya giderek başkalarının haklarını gasp etme yolunu tercih etmektedirler?
İnsanların bitmeyen hırslarının, doyumsuzluklarının nedeni nedir?
Nedir, bazı insanları bu kadar açgözlü yapan?