Ayakkabı Boyacılığı da Tarih Oluyor
- 03-07-2024 15:42
- 03-07-2024 15:44
- 558
Muğla seyahati esnasında Kurşunlu Camii doğusunda bulunan meydanın bir köşesinde ayakkabı boyacıları için ahşaptan yapılmış estetik büyük bir kulübe dikkatimizi çekti.
Ayakkabıya ait her türlü malzemenin yer aldığı mekânda ayakkabımızı boyatarak hem bir nostalji yaşadık hem de mesleği icra edenlerle sohbet ettik.60 yıldır boyacılık yapan ustamız artık bu mesleğin de yavaş yavaş bittiğini üzülerek ifade ediyor.
Kilis'te de eskiden Kadı Camii önünde çok sayıda ayakkabı boyacısı bulunuyordu.Ayrıca koluna taktığı seyyar boya kutusu ile esnafı dolaşıp boya yapan gariban insanlar vardı. Ekonomik şartlar, spor ayakkabıların ve suni deri ayakkabıların çoğalması bu mesleğin bitmesinde önemli bir etken.
Modern hayat hızlı bir yaşam öneriyor.Ara sıra hayatı yavaşlatıp ayakkabımızı boyatmak için 10-15 dakikamızı ayırıp nostalji yaşamak umarım ruh hâlimize iyi gelecektir.
***********
Bir zamanlar Elektronik Eşya Merkezi: Kilis
Muğla'da eski şehir bölgesinde gezerken yeni neslin pek bilmediği nostaljik objelerin yer aldığı bir mekân dikkatimizi çekti.
Eski radyo, pikap,teyp,pikapların,kasetlerin ve plakların sergilendiği dükkânın üzerine RADYOCU Mustafa yazıyor.
Bizim yaş grubu hem radyo,hem teyp,hem araba teybi,hem pikap,hem video player dönemini yaşadı.Televizyonun icadından önce her evde bir radyo bulunurdu.Ancak radyonun evlere girmesi uzun bir zaman aldı.
1950'li yıllarda bir şehirde sadece bir kıraathanede radyo varmış ve içinden gelen ses ve müzik hayretle karşılanarak dinlenirmiş.
Kilis'te radyonun ilk defa Maarif kahvesinde dinlenildiğini büyüklerden öğreniyoruz.Bu arada o yıllarda yapılan seçimlerde köylere radyo verilmesi vaatlerinin olduğunu da biliyoruz.
1970 li yılların başında teyp (kaset çalar) piyasada göründü.Bazı modellerinde hem radyo hem teyp yer alıyordu.Birisinin ya da kendimizin sesini kayda alıp dinlemek çok ilginç ve zevkli bir duyguydu.1960 li yılların teybi daha ilkel ve büyük makaralı kasetleri ihtiva ediyordu.Arabalara teyp sonradan montaj edilirdi.Radyo,araba teybi ve teypler ve kasetler hep kaçak olarak Türkiye'ye sokulurdu.
1970-1980 yılları arasında Kilis elektronik eşyaların ucuz olarak satıldığı ünlü bir merkezdi.Bu yüzden o yıllarda Cumhuriyet Caddesi üzerinde çok sayıda pasajlar yapılmıştı.
Video kaset furyası ile her türlü filmi evinizde seyretme imkânı hasıl oldu.O yıllarda tek kanallı TRT vatandaşa sıkıcı geliyordu.
1994'ten sonra çok kanallı TV hayata girince Radyo,teyp,video güncelliğini ve özelliğini kaybetmeye başladı.
Sonradan FM radyolara izin çıkınca bu defa da radyo tekrar popüler olmaya başladı.
Akıllı cep telefonunun icadıyla birlikte hepsinin tahtı sarsıldı.
Bakalım buradan sonra nereye gideceğiz, ömrümüz olursa göreceğiz.