40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI (2)
- 13-04-2022 13:02
- 1748
40 YIL ÖNCE KİLİS'İN SORUNLARI (2)
Kilis'in 40 yıl önce var olan sorunlarını anlamak, geçen bu süre içerisinde şehrimizin sorunlarının hangilerinin çözüldüğünün ya da çözülemediğinin bir mukayesesini ve muhasebesini yapmak amacıyla kaleme aldığımız yazımıza devam ediyoruz.
8- Kilis'in kanalizasyon sorunu bir an önce çözülmeyi beklemektedir. 1930'lu yıllarda yapılan kanalizasyon bugün tamamen ihtiyaca cevap veremez hale gelmiştir. Bu nedenle özellikle kış aylarında sel sularının kanalizasyonları patlatmasıyla dışarıya taşan pis sular cadde ve sokaklarda akmakta, ayrıca milyonlarca lira sarf edilerek yapılan asfalt yol ve caddeler bozulmakta, belediyenin üstesinden gelemeyeceği maddi külfetler ortaya çıkarmaktadır.
9- Hava kirliliğini önlemek için bacalarda filtre kullanması sağlanmalıdır.
10- Mahalle aralarında büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesi ve ekili alanlarda başıboş gezmeleri önlenmelidir.
11- Kilis'te yeterli sayıda sanayi tesisi bulunmadığından işsizlik had safhadadır. Kilis'e öncelikle gerekli sanayi tesisleri kurulmalıdır. Toprak nüfusu barındıracak kadar yeterli ve verimli olmadığından bu gidişle işsizliğin doruk noktasına ulaşacağı akıldan çıkarılmamalıdır.
12- Kilis'te yıllar önce kurulan bir anonim şirket tarafından yaptırılan zeytinyağı fabrikası ve yan üniteleri üretken hale getirilmelidir. Kilis'te kurulan bu fabrika halkın girişimciliğinde kötü bir örnek olmuş, kimse bu fabrikayı örnek alarak sanayi yatırımı yapmayı düşünmemiştir. O nedenle fabrikanın üretime geçemeyen gliserin, teneke kutu, sabun, pirina ve diğer yan üniteleri üretime geçirilerek ortaklarına kâr payı dağıtmaya başlamalıdır. 25 yıldır faiz ödemek ile uğraş veren ortaklar tesislerinin artık kâr ettiğine inandırılmalıdır.
13- Eski ve tarihi çeşmelerin su yolları yeni baştan ele alınmalı, bu suların klorlanması yapılarak halkın bilmeden sağlığına aykırı suları içmeleri önlenmelidir.
14- Kilis Sebze Hali bugün ihtiyaca cevap vermekten çok uzak hale gelmiştir. Üretim pazarlarından gelen malları stoklayacak, koruyacak bir tesis te yoktur. Hale getirilen mallar satılamayınca çürümekte, üretici ve tüketici bu nedenle perişan olmaktadir.
15- Çalışan annelerin çocukları için kreş açılmalıdır.
16- Eski mezarlıklar korunmaya alınmalı, inşaat artıklarının mezarlıklara dökülmesi önlenmelidir. En azından eski mezarlıklar ağaçlandırma yapılarak park şekline dönüştürülmelidir.
Devam edecek.
Kalın sağlıcakla.
Cahit Faruk İslamoğlu