YEREL

'Yeni yatırımları engeller'

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, "Ağustos ayı içinde yayınlanan bir kararla bu ay uygulanması istenen enflasyon muhasebesinin özellikle reel sektör ve sanayici açısından haksız bir vergi oluşturacaktır ve yeni yatırımları engelleyecektir" dedi.

'Yeni yatırımları engeller'
20-08-2024 09:40
20-08-2024 09:47
KİLİS
Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Enflasyon Muhasebesi Olarak Bilinen Enflasyon Düzenlemesi hakkında açıklama yaptı:  "Kamu oyunda enflasyon muhasebesi olarak bilenen Enflasyon Düzeltmesi Paranın satın alma gücündeki değişimler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır. Yani günümüzde hızla yükselen enflasyon nedeni ile güncel değerini kaybetmiş bilançoların gerçek durumu gösterir hale gelmesi için yapılan bir güncelleme ve yeniden düzenlemedir. Başka bir deyişle yeni bir vergi kaynağı değildir.Birçok ülkede muhasebe standartları gereğince enflasyon düzeltmesi yapılmakta olup ancak bu işlemin işletmeler üzerinde vergi etkisi oluşmamaktadır.(31.12.2023 döneminde Ülkemizde de yapıldığı gibi.)"
Türkiye'de ise enflasyon düzeltmesinin vergi açısından önemli etkileri olduğuna dikkati çeken Celkanlı, "Gelinen süreçte enflasyon düzeltmesi, olmayan bir servetin vergilendirilmesine dönüşmektedir. Özellikle öz kaynakları yetersiz olan ve borçlanmaya giden şirketlerimiz başta olmak üzere işletmelerimiz, satışa konu etmedikleri değerler için vergi ödemek zorunda kalmaktadır. Enflasyon düzeltmesine göre Kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, vergi usul yasasına göre enflasyon düzeltmesi yapmak zorundalar. Ancak 30.06.2024 tarihi ile uygulanmaya alınan enflasyon muhasebesi vergi prensipleri ile uyuşmamakta, özellikle reel sektör ve sanayici açısından haksız vergi oluşturmaktadır."
Enflasyon düzeltmesi KOBİ’leri kazanılmamış kazanç üzerinden bir vergi yüküyle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Celkanlı, " Kazanç üzerinden alınmayan, varlığı cezalandıran bir vergileme sistemi, işletmelerimiz üzerinde telafisi güç zararlara yol açabilir. Hem Anayasa'mızın vergilendirme hükümlerine hem de muhasebenin temel ilke ve esaslarına aykırılık teşkil eden bu uygulamanın gözden geçirilmesi mali tabloların daha gerçekçi düzenlenmesi açısından elzemdir. Enflasyon düzeltmesinin KOBİ’leri gelirleri yerine ‘yatırımlarından’ vergi verir hale getirmektedir. Yatırım yapmış ve satış geliri henüz oluşmamış bir şirkete vergi tahakkuk ettirilmesi hangi vergi adaleti ile izah edilebilir. Bu adaletsiz uygulamadan dolayı, yeni yatırım yapacak bir çok şirket yatırımdan vaz geçebilir. Kayıtlarında makina ve teçhizat bulunan firmanın daha bir üretim yapmadan, bir fatura bile kesmeden enflasyon düzeltme farkı ile bu duran varlıklar için vergi ödemesi gerekecektir.Satış geliri olmayan, yatırıma konu fatura kesmemiş firma başkaca geliri yoksa vergiyi neyle ödeyecek?" dedi.  HABER : Mustafa Günal  
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER