Sokakta oynayanlarda var!

Sokakta oynayanlarda var!

Her ailenin en büyük sorunu olan çocuklarımızın telefon internet hastalığı bizlerden mi kaynaklanıyor!

Tüm Türkiye’nin sorunu olduğu gibi Kilis`inde en büyük sorunlarından biride çocuklarımızın telefon bağımlılığı.

Her ailenin en büyük sorunu olan çocuklarımızın telefon internet hastalığı bizlerden mi kaynaklanıyor! 

Çocuklarımızın sokakta oynaması çok az rastlanır hale geldi. Özellikle Türk çocuklarının sokaklarımızda oyun oynadıklarını pek göremeyiz. Neden ya akıllı telefonun başında yâda tabletleriyle oynamaktalar.

Sokak oyun oynayan çocuklarla karşılaştığımız da genellikle Suriyeliler oluyor. Neden onların ailelerinde akıllı telefonlar yok mu acaba! Yoksa bizler mi çocuklarımıza akıllı telefon ve tabletlerle oynamaya müsaade ediyoruz!

Sokağın tadı bambaşka!

Sokakta kaldırımın üzerine oturarak taso oynayan çocukların fotoğrafını çekerken o kadar kendilerini kaptırmışlardı ki bizleri fark etmediler bile. Çocuklar çok büyük zevk alarak öyle oyuna kendilerini kaptırmışlardı ki neredeyse bizlerde katılacaktık

Ya bizim çocuklar!

Bizim çocuklar ise genelde ailelerin zoruyla oyun parklarına götürülebiliyor. Kilis`te ne kadar etkinlik olabiliyorsa onlara götürebiliyoruz. Acaba bu kadar teknoloji bağımlılığı çocukların hatası mı yoksa bizim mi?

TÜİK, "Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması" sonuçlarını yayımladı. Buna göre, çocuklarda internet kullanımı, 2021 yılında yüzde 82,7 iken 2024 yılında yüzde 91,3 oldu. Sosyal medya kullanan çocukların oranı 2024 yılında yüzde 66,1 olarak tespit edildi. Erkek çocukların yüzde 68,1'inin, kız çocuklarının ise yüzde 64'ünün sosyal medya kullandığı görüldü.

Akıllı telefonun bu kadar yaygın kullanılması, akıllı telefon bağımlısı olma riskini de beraberinde getirmektedir. Çocukların akıllı telefon kullanma sıklığı arttıkça akıllı telefon bağımlısı olma riskleri de artmaktadır. Özellikle okul öncesi dönemde eline akıllı telefon verilen çocukların oyun ve ekran bağımlılığı geliştirme ihtimalleri daha yüksektir. Akıllı telefonların kullanımlarının kolay olması, eğlenceli oyunların, videoların bulunması da çocukları cezbetmektedir.

Ailelerin akıllı telefon kullanımına dair olumlu bakış açıları, izin verici ebeveyn tutumları, anne babanın akıllı telefonu aşırı kullanmaları, akıllı telefonu çocukları oyalama ve susturma aracı olarak görmeleri, çocuklarının akıllı telefon bağımlılığı geliştirmelerine neden olabilmektedir.

İzin verici tutum sergileyen anne babaların kararsız, tutarsız ve daha hoşgörülü yaklaşımları, çocukları bencil ve inatçı haline getirebilmektedir. Haber-Foto: Abdurrahman Reyhanlı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...