Sağlı-Sen, Türk-Sağlık-Sen, Öz-Sağlık-İş Sendikasının bir araya geldiği basın açıklamasını Sağlık-Sen Başkanı Hüseyin Özcan okudu.
Özcan açıklamasında; "25 Kasım Sabahı Kilis Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Devlet Hastanesi Acil Serviste iki hasta yakını tarafından sağlık çalışanı arkadaşımıza karşı vahşice ve hunharca gerçekleştirilen bir şiddet vakası haberiyle sarsıldık.
Gün geçmiyor ki sağlıkta yeni bir şiddet haberi duymayalım. Her gün bir yenisi eklenen şiddet olayları, sağlık çalışanları açısından çekilmez bir hal aldı. Kim tarafından, ne sebeple yapılırsa yapılsın, sağlık çalışanlarını hedef alan sözlü ve fiili saldırılar, hem sağlık çalışanlarına hem de toplum sağlığına yapılmış bilinçsiz, ahmakça, kabul edilemez ve affedilemez bir suçtur. Konunun Hukuki Girişimleri ve savcılık kanadında gerekli işlemleri başlatılmış olup cezai yaptırım kararı alınana kadar arkasında ve takipiçisi olacağız. Adalet herkes için eşit ve hakkaniyetli işlesin. Bu konuda gündemimiz net, hedefimiz tektir. Sağlık çalışanları olarak sesimizin duyulmasını, mesajlarımızın alınmasını, şiddete çözümün artık ertelenmemesini, mesleğimizin daha fazla örselenmemesini istiyoruz. Sağlık alanında yaşanan saldırılara yol açan temel nedenler ortadan kaldırılmadan, koruyucu ve önleyici çözümler alınmadan; saldırı gerçekleştirildikten sonra alınan güvenlik önlemleriyle ya da kınamacı yaklaşımlarla bu sorun çözülemez. Bu noktada artık sabrımız kalmadı.
Bizce imdat diyen herkesin yardıma koşan sağlık çalışanları, “imdat” dememeli. Hastanelerde yaşanan şiddet olayları son bulmalı ve Beyaz Kod artık verilmemeli. Kendisini veya yakınını iyileştirmek için var gücüyle çalışan sağlık çalışanlarına yapılan bu saldırılar, akli muhakeme ve vicdani muhasebe içinde olanların asla yapmayacağı ve yapamayacağı hastalıklı bir tavırdır. Sağlık çalışanına uygulanan şiddet, topluma karşı yapılmış utanç verici bir durumdur. Sağlık çalışanlarının şiddetle karşı karşıya kalmaları ve bunun önüne geçilememiş olması önemli bir sorundur. Sağlıkta memnuniyetin yüzde 80’lere ulaştığı bir noktada, her zorluğa rağmen görevini en iyi şekilde ifa eden sağlık çalışanına şiddet uygulanması kesinlikle kabul edilemez. Sağlık-Sen olarak uzun yıllardır mücadelesini verdiğimiz “sağlıkta şiddete sıfır tolerans” mücadelesinin, kamuoyu ve kamu otoritesi tarafından desteklenmesin gerekmektedir.
Sağlık çalışanına sadece alkışlamak için el kaldırılır, toplumumuz bu bilince sahipken çıkan çürük elmaları temizlenmesi noktasında yine sağlık hizmetini alan topluma büyük bir sorumluluk düşmektedir.
Çözüm için kamuoyu ve kamu otoritesi bir araya gelmelidir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda sorunun temeline inilmeli, gerekli adımlar atılmalı, aktif yaklaşımlar sergilenerek gerekli tedbirler bir an önce alınmalıdır.
Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak bakanlığımıza ve diğer ilgili birimlere sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik paylaştığımız önerilerin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha, ısrarla yineliyoruz. Hukuki düzenlemelerin, geliştirilerek uygulanmasını talep ediyoruz. Halkımızı, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının yanında olması ve şiddet uygulayanları toplumdan tecrit etme noktasında duyarlılığa davet ediyoruz.
Bu vesileyle, sağlık çalışanlarımıza gerçekleştirilen tüm şiddet olaylarını bir kez daha kınıyor ve toplum vicdanını üzüntümüzü paylaşmaya davet ediyoruz" dedi. (Haber Mehmet REYHANLI)