Kilis
Şevket Memiler yaptığı açıklamada; “Günümüzün en büyük sorunlarından biri zanaat sahibi insanların sayısı azalırken, yerine yetişen insan kaynağı sayısının hiç olmadığı kadar düşük olmasıdır.
Maalesef birçok meslek dalı bu kaynak yetersizliği nedeniyle kaybolmaya yüz tutmuştur. Diğer taraftan büyük oyuncular tarafından köşeye sıkıştırılıp var olma mücadelesi veren esnafımızda yetiştirecek eleman bulmakta zorlanmaktadır. Bunun başlıca nedeni tahmin edebileceğiniz gibi 12 yıllık zorunlu eğitimdir.
12 Yıl okula giden ve nihayet üniversite sınavında başarılı olmayacağı ortaya çıkan yüz binlerle ifade edilecek sayıda gencimiz bulunmaktadır. Bu gençlerimizin 18'li yaşlarda mesleki eğitime yönlendirilmeleri hem o gencimiz için hem yönlendirildiği meslek için bir kayıptır. Gönül ister ki, her bir çocuk ile özel olarak ilgilenilsin ve yeteneklerine göre yönlendirilerek her birinden azami oranda faydalanılsın. Fakat mevcut eğitim sistemimiz bunu tam olarak sağlayamadığı gibi ailelerde çocukların mutlaka üniversiteye gitmelerini istemektedir. Bugün yüz binlerce üniversite mezunu kendi alanları dışında istihdam edilmekte ve bir çoğuda ne yazık ki iş bulamamaktadır.
Oysa günümüz şartlarında birçok sektörde faaliyet gösteren zanaat sahipleri üniversite mezunlarından çok daha iyi kazanmaktadır. Çocuğun şayet okul performansı çok iyi değilse orta öğretim sonrası mesleki eğitime yönlendirilmesi gençlerimizi doğru alanlarda kullanmak için oldukça önemli bir konudur. Eğitim sistemimiz orta öğretim sonrası çocuklarımıza hem lise eğitimi hem meslek eğitimi almalarına imkân tanımaktadır.
Bu imkânın kullanılması çocuklarımızın ileride vasıfsız bir bireye dönüşmesinin önünü tıkamaktadır. 18 Yaşında okul hayatından umudu kalmamış ve artık bir meslek edinmek için çok geç kalmış bir bireyin kendisine faydası olmayacağı gibi yaşadığı topluma da bir faydası olacağı düşünülemez. Haftada 1 gün okul diğer 4 gün ise mesleki eğitim aldığı yerde eğitimine devam eden bir gencimiz hem lise mezunu olabilecek hem de meslek edinebilecektir.
Ayrıca ekonomik açıdan kendine yetecek bir miktarı da kazanabilecektir. Aldığı mesleki eğitim sonrası KOSGEB aracılığı ile imalat sektöründe faaliyet göstercek esnaflarımıza 100 Bin lira ile 300 bin lira gibi bir hibe para ile kendi işini kurabilecek bu gençlerimiz üretime direk katkı sağlayabilecektir.
Devletimiz sunduğu bu mevcut imkânlar ile gençlerimizin önünü açmaktadır. Bu konuda Esnaf Birliği olarak üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.
Haber Merkezi