ŞAHİNBEY KONSERVATUAR ÖĞRENCİLERİNDEN SIRADIŞI KONSER
Gaziantep
Şahinbey Belediyesi tarafından Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde kurulan Şahinbey Konservatuvar öğrencileri kurdukları orkestra ile bakır mutfak malzemelerinden müzik yapıyor
Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde Şahinbey Konservatuvar öğrencileri Gaziantep’in tarihi bakırcılık kültürü ile müzik kültürünü birleştirerek bakır mutfak malzemelerinden müzik yapan ilk orkestra oldu. Konservatuvarın Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak’ın fikriyle harekete geçen öğrenciler, bakır mutfak gereçleriyle çalışmaya başladı. Gaziantep’te mutfaklarda kullanılan bakır kova, tas, tepsi ve kepçe gibi araç ve gereçleri müzik enstrümanına dönüştüren öğrenciler, bakırın yanına darbukayı da ekleyerek müzik ziyafeti veriyor.
BAKIR MUTFAK MALZEMELERİNDEN MÜZİK YAPTIK
Gaziantep'in bakırcılık kültürüyle müzik kültürünü birleştirdiklerini ifade eden orkestranın kurucusu Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak, Şahinbey Belediyesi konservatuvar öğrencilerinin bakırdan müzik yapmayı başaran ilk orkestra olma başarısını gösterdiğini ifade ederek “Bakırdan üretilen eserler bizim şehrimizden çıkıyor. Bakırdan nasıl bir ritim üretebilir diye öğrencilerimle birlikte bunun çalışmasına girdik. Darbukayla bakırı bir araya getirdik. Burada enstrüman olarak kullandığımız her şey bakırdan. Bakır tepsi, tas, çanak, kova gibi eşyaları enstrümana dönüştürdük. Bakırdan müzik ritim çıkarmaya çalıştık. Zaten 6 aydır öğrencilerimle ritim çalışmaları yapıyoruz. Bakırla ilgili çalışmalara da bir aydır başladık. İnşallah daha iyi seviyelere geleceğiz. Türkiye’de bu tarz müziği sokak sanatçıları yapıyor. Ancak biz bunu bir orkestra haline getirdik. Gaziantep’te ve Türkiye’de böyle bir orkestranın örneğini görmedim. Bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz” ifadelerini kullandı.
ZOR OLDU AMA BAŞARDIK
Orkestrada yer alan darbuka öğrencisi Ali Dağcı ise bakırdan müzik yapma fikrinin hocalarından çıktığını ifade ederek, “Bakırdan müzik yapmak tabi biraz zor oluyor. Seslerin uyumunu sağlamak da zor. Çünkü hepsinden farklı tonda bir ses çıkıyor. Zor oldu ama bunu başardık. Bakırdan müzik yapmak çok daha zevkli” dedi.
BAKIR VE MÜZİK KÜLTÜRÜNÜ BİRLEŞTİRDİK
Şahinbey Belediyesi Konservatuarının ritim öğrencisi olan Ertuğrul Gazi Dağcı konservatuarda tef çaldığını ifade ederek, “Hocamız bakır kültürünü geliştirmemiz ve yaşatmamız adına bize bu projeyi sundu. Bizde zevkle kabul ettik. Müzik yapmak tabii ki çok zevkli. Özellikle kendi kültürümüze ait olan enstrüman olmayan şeyleri enstrümana dönüştürmek çok daha zevkli oluyor. Normalde bunu yapmak zor ama aldığımız eğitimle zor olan şeyi başarabiliyoruz. Çünkü burada müzik yaptığımız bakır eserler normalde Gazianteplilerin günlük yaşamda mutfakta kullandıkları ürünler. Ancak biz bunlardan müzik çıkarmayı başardık” diye konuştu.