MİLLETVEKİLİ DAL MECLİS KÜRSÜSÜNDEN KİLİS'İN KURTULUŞU İÇİN KONUŞMA YAPTI!
"KİLİS MEDENİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPMIŞ KADİM BİR ŞEHİRDİR"
KİLİS
Türkiye Büyük Millet Meclisinde bütçe maratonu olduğundan dolayı yoğun bir çalışma trafiği içerisinde olan AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal Meclis kürsüsünden Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl münasebetiyle bir konuşma gerçekleştirdi.
AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi.
"Sayın Başkan,
Değerli Milletvekilleri;
Öncelikle, bugün 7 Aralık Kilis’in kurtuluş günü olması hasebiyle birkaç cümleyle konuşmama başlamak istiyorum.
Güneydoğu ve Akdeniz’in kesiştiği noktada yer alan serhat şehrimiz, doğası ve yerleşmeye elverişli coğrafyası nedeniyle tarihsel süreç içerisinde Babil, Hitit, Huri-Mitanni, Arami,Asur, Pers,Makedonya, Roma Bizans, Selçuklu, Memluk/ Kölemen,Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Gastronomisi, zeytinyağı, siyah üzümü, biberi kısacası sahip olduğu tarımsal zenginlikleri ile ekonomiye katkı sağlayan; son yıllarda yapılan sanayi atılımları ile bu alanda da gelişme göstermeye başlayan Kilis’imiz, mazluma, muhtaç olana kucak açarak ta “ensar” şehir olduğunu kanıtlamıştır.
Gazi şehrimizin kurtuluşunda şehadete eren kahramanlarımız Şahin Bey, Aslan Bey, Sakıp Bey, İslam Bey, Kartal Bey ve Müslüman Bey başta olmak üzere, tüm şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, minnet ve şükranla anıyorum.
Muallim Rıfat Bilge’nin “İlk aşiyanım… Ruh-i revanım” dizeleriyle bahsettiği ana şehrim Kilis’imin 7 Aralık düşman işgalinden kurtuluş gününü kutluyorum.
Sayın Başkan,
Değerli Milletvekilleri;
2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin, Kamu Denetçiliği Kurumu bütçesi üzerinde, grubum adına söz almış bulunmaktayım.
Ülkemizdeki demokratikleşme çabalarının bir tezahürü olarak hak arama yolları çeşitlenmiş ve vatandaşın kolayca erişebileceği kurumsal yapılar oluşturulmuştur.
Hiç kuşkusuz ki 14/6/2012 tarihli 6328 sayılı Kanun ile ete kemiğe bürünen Kamu Denetçiliği Kurumu kuruluşundan bu yana etkin bir hak arama mekanizması olarak vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır.
2012 yılında kurulup 2013 yılında çalışmalarına başlayan kuruma, o günden bugüne toplam 188.245şikayetbaşvurusu yapılmış ve 2013 yılında yüzde 20’lerde olan uyum oranı 2021yılında yüzde 80 olarak belirlenmiştir. Bu da kamu denetçiliği kurumunun kurulmasının ne kadar doğru bir karar olduğunun açık ifadesidir.
Milletin devletine sahip çıkması ancak, devletiyle kendisi arasında kurduğu o güçlü bağlarla mümkün olabilir. Kamu Denetçiliği Kurumu işte bu bağları güçlendirecek en önemli araçlardan biridir.
Kamu Denetçiliği Kurumunu, Ak Parti iktidarlarının gerçekleştirdiği tarihi reformların demokrasiyi güçlendirme, hak ve özgürlükleri genişletme çabalarının sembolü olarak görüyoruz.
Toplumsal hayatta çeşitlilik esastır. Farklı dinden, inançtan, ırktan, ideolojiden, dünya görüşünden insanlarla birlikte yaşıyoruz. Bu bir tercih ya da iyi kötü meselesi değil, sosyolojik bir gerçekliktir.
Toplumsal hayatahakim olan çeşitliliğin yöntemi ise siyaset ve anayasa teorisinin kadim ve çetrefil sorunlarının başında gelir. İnsan haklarına dayanan demokratik hukuk devletinin en önemli amacı, farklılıkların bir arada yaşatılmasıdır. Bunun da ön şartı bizim gibi düşünmeyen, bizim gibi inanmayan, aynı dili konuşmadığımız kişilerle, topluluklarla yani “ötekilerle” sağlıklı bir ilişki kurabilmek ve birlikte yaşayabilmektir.
Açıkça ifade etmek gerekir ki, özellikle bugünki batı dünyası bu toplumsal ve siyasi hastalıklardan muzdariptir. “Öteki”ne yaşama hakkı tanımayan bu hastalıklı anlayışların her geçen gün zemin kazanması, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerlere ve değerlerin biçimlendirdiği siyasal sistemlere yönelik en büyük tehdittir.
Kısacası yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve islamofobi çağımızın kara ve karanlık yüzüdür. Bu tür çağdışı karanlık suçlarla mücadele etmek tabikiçıkarılan yasalar çerçevesinde mahkemelerin işi olsada; işte tam da bu noktada, kendisine gelen şikayetleri, İnsan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönünden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere kurulmuş olan Kamu Denetçiliği Kurumununda başlıca görevlerinden biridir.
Dünyada yaşanan tüm olumsuzluklara, Sayın Cumhurbaşkanımızın da tabiri ile “kör ve sağır” olan Birleşmiş Milletler ve Uluslararası kurumlar maalesef sınıfta kalmışken; kısa sürede çok başarılı çalışmalar yürüten Kamu Denetçiliği Kurumumuzun tüm dünya ombudsmanlarının küresel bir çatı altında toplayıp özellikle İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve mülteciler gibi önemli konuları gündemine alıp çözümler üretmesi en büyük hayalimdir.Çünkü Birleşmiş Milletler ve benzeri uluslararası kurumlar maalesef mazlumların haklarını koruma konusunda sınıfta kalmıştır.
Sayın Başkan,
Değerli Milletvekilleri;
Amacı ve hedefi, hak arama kültürünün yaygın olduğu bir toplum ve hizmet standartlarının yüksek olduğu bir kamu yönetimi oluşmasında etkin bir rol oynamak olan Kamu Denetçiliği Kurumunu çalışmaları dolayısıyla kutluyor, yüce meclisimizi saygıyla selamlıyorum" dedi.