Kilis’te Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İHH insan yardımı vakfı işbirliğiyle zeytin fidanları toprakla buluştu.
Kilis Vali Yardımcısı Murat Demirbilek de Kilisimizin yağlı zeytini coğrafi işaretli ürünümüz. 4500 yıllık bir kadim lezzet var. Burada yüzyıllardan beri bu coğrafyada insanlar Kilis yağlı zeytinin hasadını yapıyor. Bir festival yaptık festivalimiz çok güzel geçti. Kilis’te 12 bin ton zeytinyağı üretimi yapılıyor. bu anlamda bu zeytin fidanını toprakla buluşturmamız çok önemli bu bizim ana ürünümüz Kilis yağlı zeytini ana ürünümüz bu yönde katkıda bulunduğu için başta İHH olmak üzere vakıflar bölge müdürlüğümüz ÇEKUD’da çok teşekkür ediyorum dedi.
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Erdoğan Tunç, ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak 1 Milyon Fidan Kampanyası ile başladı. Özellikle deprem bölgesinde çiftçilerimize hayat olsun diye başlatılan İHH derneği ÇEKUD derneği birlikte ortaklaşa zeytin ağacı dikimi yapacağız. Köklerindeki hayat geleceğe nefes olmak için dünyayı yeşertecek olan ile 1 milyon fidan hedefiyle başlatmış olduğumuz bu anlamlı projenin ilk etabı İstanbul’da başladı, ikinci etabı da deprem bölgesindeki illerimizde devam ediyor dedi
İHH Genel Merkez Yurt İçi Sorumlusu Ömer Faruk Çekmece, de, İHH insan yardımı vakfı olarak 6 Şubat depremlerinde deprem bölgesinde Kilis‘teki Çiftçilerimize zeytin fidanları dağıtarak hem kendi aile ekonomilerine ve ülke ekonomisi katlandıracak bir çalışma olacak dedi.
ÇEKUD Bölge Başkanı İsmet Gümüş ise, Bugün burada ülkemizin köklü kurumlarından Vakıflar Genel Müdürlüğü öncülüğünde yine güzel bir çalışmaya imza atmak için toplanmış bulunuyoruz. Kadim şehirlerimizden Kilis’imizde başta İHH olmak üzere kıymetli Vakıflar Genel Müdürlüğünün katkıları ile 10 bin adet meyve fidanından oluşacak meyve bahçelerinin fidan dikim törenini gerçekleştiriyoruz. 2021’de Kilis’te başlattığımız “Çiftçiye Hayat Olsun” projesi, deprem sonrası deprem bölgesi yoğunluklu olarak devam etmektedir. Bu kapsamda çitçilerimize Antep Fıstığı, Zeytin, Ceviz, Badem gibi meyve fidanları verilerek, dikilmesi sağlanmaktadır. Proje kapsamında 5 bini aşkın çiftçimize bir milyondan fazla meyve fidanı ulaştırılmıştır. Bugün burada güzide vakıflarımızla bu meyve bahçelerinden birini daha oluşturuyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün, değerli vakıf müesseselerinin ve siz çok kıymetli çevre dostlarının destekleri ile ormanlarımızın yanında meyve bahçelerinin de çoğalması için çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırıyoruz.
Bu vesile ile fidanların meyveye durarak çiftçimize gelir, ülkemiz ekonomisine katkı, dünyamızın daha yaşanılır olmasını dilerken, anlamlı destekleri için başta İHH olmak üzere katkıda bulunan bütün vakıflarımıza, gönüllülerine, yöneticilerine içten teşekkürlerimi sunarım dedi. (İbrahim Güneş)