TARIM

Kilis’te yılda 150 bin zeytin fidanı yetiştiriyor

Tarım şehri olan Kilis’te üreten çiftçiler tarafından her yıl yeni bir mahsulün yetiştirilmesinin yanı sıra yine kendini Kilis’e adamış olan isimlerden olan Emekli İmam Mehmet Ali Can (İmam Ali) tarafından kurulan 1500 metrekarelik serada yılda 150 bin zeytin fidanı, meyve ve sebze yetiştiriyor.

Kilis’te yılda 150 bin zeytin fidanı yetiştiriyor
29-06-2024 11:50
29-06-2024 11:54
KİLİS
Kendi imkanları ile kurduğu serada Kilis’e özgü olan Kilis Zeytinyağının orjinali olan Kilis Halhallı, Kilis Savrani, Kilis Çelebi ve Kilis Yerli fidanları başta olmak üzere bunun yanı sıra ticari amaçlı olarak Kilis’e özgü olarak geniş bir alanda kendi üretimi olan meyve ve sebzeleri tarlasında satıyor.
Kilis için güzel bir portre oluşturan, güzel şeylerin de oluşmasına vesile olan bir azmin bir emeğin alın terinin ve insan oğlunun ben bunu başarırım bu şehre vefamı öderim diyerek uzun uğraşlar emek alın teri ve masrafalar yapılarak mutlu bir sona doğru gidildiğini Rahmetli Salabıyanlı Horo Can’ın oğlu Emekli İmam Mehmet Ali Can namı değer (İmam Ali) uzun uğraş ve emek vererek babadan kalan susuz toprağı su ile buluşturup ah keşke babam anam sağ olsaydı da onlarda görseydi dediği bu imkanları onlarda sahip olsaydı diyerek Kilis tarımının yeniden canlanmasına meşale yakan Emekli İmam Mehmet Ali Can (İmam Ali) gecesini gündüzüne katarak üretmeye devam ediyor.
Hep deriz dünyanın en zor ve riskli mesleği tarımdır. Kilis’e Kilis zeytinciliğini küresel ısınma gerçeğini de göz önünde bulundurularak yerli Halhallı, Çelebi, Savrani ve aromatik ağaç olan Mahlebi Kilis’e, Kilis tarımına ve ülke ekonomisine katma değer sağlayan bunun için emek çaba veren Emekli İmam Mehmet Ali Can (İmam Ali) beye gerekli desteğin verilerek Kilis tarımını yeniden şahlandırmak emeğinin karşılığını alması dileği ve umudu ile.  
Vefa Tarım ve Fidancılık işletmecisi Emekli İmam Mehmet Ali Can gazetemize yapmış olduğu özel açıklamasında ‘’Emekli olduktan sonra babadan kalma zeytin bahçemizde bir eksiklik gördük. Şöyle düşündük biz bu fidan üretimini yapabilir miyiz? Kilis Yağlık öz kendi malımız olan Kilis Zeytin fidanını yetiştirme hedefledik ve bunun için kurumsallaştık şu anda. Kilis’in kendine has özellikle Kilis Halhallı, Kilis Savrani, Kilis Çelebi ve Kilis Yerli olmak üzere 4 tane ana başlık üzerinde fidan üretimine başladık. Yıllık kapasitemizi yıllık olarak 150 bin olarak hedefledik ve hedefimize ulaştık. Kilis Ziraat Odası Başkanlığı ve Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte koordineli olarak çalışıyoruz. Yağ oranı çok yüksek birçok ödüller aldı. Gemlik zeytinyağına rağmen bizim Kilis Yağlık Zeytinimiz daha verimli olduğunu düşünüyoruz. Bunun için üretimimize devam ediyoruz. Kilis yerli zeytini hastalıklara, kuraklığa daha dayanıklı bir zeytin çeşididir’’ diye konuştu.
Haber: Merkezi
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER