Kilis’te Ramazan Bayramı denildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri olan gerebiç, evlerde yapılmaya başlandı. Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan bu tatlı için gerekli malzemeler tezgâhlardaki yerini aldı.
Sesliokuyucu Kuruyemiş sahibi Salih Sesliokuyucu, gerebiç yapımında kullanılan malzemelerin fiyatları hakkında bilgi verdi.
Sesliokuyucu, “Gerebiçlik fıstığın kilogramı 1000-1600 TL, ceviz içi 29 - 350 TL, zeytinyağı 200 TL, un ve irmik ise kilogramı 35 TL’den satılıyor” gerebiç baharatı (tarçın, karanfil, zencefil, hindistan cevizi, mahlep)
Gerebiç yapım sürecinden de bahseden Sesliokuyucu, “Bu lezzeti artık sadece bayramlarda değil, her zaman bulmak mümkün. Gerebiç yapımında kullanılan temel malzemeler un, irmik, zeytinyağı ve katı yağ. İç harcı ise tercihe göre cevizli veya fıstıklı olabiliyor. Un ve irmik kıvamında yoğurulduktan sonra içerisine ceviz ya da fıstık ekleniyor. Ardından hamur, tahta gerebiç kalıbına yerleştirilerek şekil veriliyor ve fırındaki özel gerebiç tavalarına konularak pişiriliyor” ifadelerini kullandı.
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, Kilisliler geleneksel tatlarını hazırlamak için gerebiç malzemelerine yoğun ilgi gösteriyor Haber: İbrahim Güneş