YEREL

Kilis’te içme suyu sorunu çözülüyor

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta Kilis’e içme suyu müjdesi verdi.

Kilis’te içme suyu sorunu çözülüyor
14-08-2024 11:57
14-08-2024 12:01
KİLİS
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi Tamamlandı
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin gözbebeği olan serhat şehri Kilis’in içme suyu problemini kökünden çözmek için başlatılan projede sona gelindi. Kilislilere müjdeli haberi veren DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Kilis Yukarı Afrin  Barajı’ndan alınan ham suyu arıtacak olan 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi inşaat çalışmalarını tamamladık” dedi.
Günlük Arıtma Kapasitesi 52 Bin m3
Seve Barajı kaynağından alınarak Kilis şehir merkezineverilen  içme suyunun yetersiz kalması nedeniyle,   Yukarı AfrinBarajı’dan alınarak 43 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Kilis şehir merkezine ulaştırılan ham suyu arıtmak için inşa edilen 2. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisi işletme  testleri başarıyla tamamlanmıştır. Tesisin günlük 52 Bin m3içme suyu  arıtma kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “ günlük 30 Bin m3 olan1. Kademe İçme Suyu Arıtma Tesisinin  içme suyu arıtma kapasitesiyle birlikte toplam arıtma kapasitesinin günlük 82 Bin m3’ e ulaştığını belirterek “Tesisimiz Kilislilere  hayırlı olsun “ diye konuştu.
Yılda 24Milyon 780 Bin m3 İçme Suyu Verilecek
Kilis’eYukarı Afrin Barajı’ndanyılda 18 milyon 980 binm³ su sağlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, Seve Barajı’ndan ise 5 milyon 800 bin bin m³olmak üzere toplam 24 milyon 780 bin m³ ham suyu arıtarak içmesuyu olarak vereceğiz” dedi.
2050 Yılına Kadar İçme Suyu Sıkıntısı Yaşanmayacak
Kilis’in  içme suyu arzını güvence altına alabilmek için yatırımlarının devam edeceğini kaydeden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, amaçlarının kurak bir bölgede yaşayan Kilisli vatandaşlarımızın 2050 yılına kadar temiz ve içilebilir suya ulaşmalarında  sıkıntı yaşamamalarını sağlamak olduğunu ifade etti .
HABER: Mustafa Günal 
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER