YEREL

Kilis’te gün pekmezi yapımına başlandı

Kilisli vatandaşların soğuk kış aylarında özellikle tahin ile birlikte tüketmeyi çok sevdikleri üzüm pekmezi (Gün Pekmezi) yapımına başlandı.

Kilis’te gün pekmezi yapımına başlandı
31-08-2024 18:42
31-08-2024 18:45
KİLİS
Kilisliler evlerinin önünde ateşin üzerine koydukları büyük kazanlarda her derde deva enerji kaynağı doğal üzüm pekmezi imalatına başlayan üzüm üreticileri, uzun uğraş ve emek sarf ettikleri gün pekmezi için saatlerce kazanların başından ayrılmıyor.
Üzüm bahçelerinden kestikleri pekmezlik üzümlerden elde edilen üzüm suyunu gerek bağ evlerinde veya ikametlerinde bakır kazanlarda kaynatılarak uzun süre gün ışığında bekletilmesiyle elde edilen ”Gün Pekmezi” bulunuyor. Bir sektör haline gelen ve önemli geçim kaynaklarından olan organik pekmezcilik yapılıyor.
Gün Pekmezi üretimi yapan Davut Bayramoğlu yapmış olduğu bilgi paylaşımında “İlk olarak yaş üzümü bağlarda belirlediğimiz tiyeklerden keserek firelerini alarak temiz su ortamında elden geçirerek beyaz toprak (Havara) ile karıştırıp şeker çuvalları içerisine koyduktan sonra üzümü iyice eziyor ve elde ettiğimiz Şırayı büyük yemek kazanlarında saatlerce kaynatarak özleşmesini sağlıyoruz. Daha sonra kaplara döktüğümüz Şıra’nın günlerce güneşten aldığı vitamin ile pekmeze dönüşmesini bekliyoruz. Biz büyüklerimizden gördüğümüz bu şifa kaynağı olan Gün Pekmezini bizden sonraki nesillere aktarmak ve öğretmek için gayret gösteriyoruz’’ diye konuştu.
Haber : Mustafa Günal 
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER