KİLİS KÜLTÜR DERNEĞİ BAŞKANI SALİHOĞLU; “KİLİS’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 100. YILI KUTLU OLSUN”

KİLİS KÜLTÜR DERNEĞİ BAŞKANI SALİHOĞLU;  “KİLİS’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 100. YILI KUTLU OLSUN”

Kilis Kültür Derneği Kilis Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Muhlis Salihoğlu Kilis’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı kutlu olsun dedi.

KİLİS KÜLTÜR DERNEĞİ BAŞKANI SALİHOĞLU;

“KİLİS’İN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 100. YILI KUTLU OLSUN”

Kilis Kültür Derneği Kilis Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Muhlis Salihoğlu Kilis’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılı kutlu olsun dedi.

Muhlis Salihoğlu yaptığı açıklamada;

“Kilis 6 Aralık 1918’de İngiliz, 29 Ekim 1919’da da Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Tam 3 yıl süren emperyalist işgalin sonunda da Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK liderliğindeki Kuvayi Milliye birliklerinin büyük direnişi sonunda imzalanan Ankara Anlaşmasıyla 7 Aralık 1921’de Kilis bağımsızlığına kavuşmuştur.

İşgal yıllarında Kilis halkının bağımsızlık ruhunu diri tutmak ve moralini arttırmak için Tekye Camisi avlusunda Kilis halkının katılımıyla büyük bir miting düzenlenmiş, Kefergani, Cercik ve Kefre’de Kuvayi Milliye birliklerimizin ihtiyaçlarını karşılamak ve destek vermek amacıyla toplantılar düzenlenmiştir.

Büyük mücadeleler ve zorlu şartlarda, inançla, azimle ve kararlılıkla girişilen direnişin bir sonucu olan işgalden kurtuluş, aynı zamanda Türk Milletinin bağımsızlığa olan inancını da perçinlemiştir.

Katma’dan Kilis’e giriş yapan Mustafa Kemal Paşa’nın aracının Saraç Mehmet Çavuş ve arkadaşları tarafından durdurularak tanınmasından sonra Gazi’nin ifadesiyle: ““Kilislilerin uyanıklığından memnun kaldım. İşgalcilere karşı gençlerinizi silahlandırmakla gösterdiğiniz yurtseverliği takdir ettim. Bu davranışınızı sürdürünüz.” sözleri, yurtsever gençleri çok memnun etmiş ve iç ve dıştaki düşmana karşı verilen savaşta onları motive etmiştir.

Kilis’in adını tarihe altın harflerle yazdıran unutulmaz kuvayi milliye liderleri İslam Bey, Polat Bey, Şehit Sakıp Bey, Kartal Bey, Müslüman Bey, Mücahit Bey, Hasan Kamil Demirbaş ve çok sayıda yurtseverin verdiği mücadele sonunda Kilis’teki düşman işgali 7 Aralık 1921’de sonlanmıştır. Kurtaran Köyünde Kilis’i teslim almayı bekleyen Türk Müfrezesi akabinde Zamhalı’ya doğru harekete geçmiş ve şimdi Öğretmen Okulunun bulunduğu yerden mahşeri bir kalabalığın karşılayışıyla Kilis’e girerek, Hükümet Konağı’na ulaşmış ve göndere Türk bayrağı çekilerek Kilis 3 yıla yaklaşan işgalin sonunda özgürlüğüne yeniden kavuşmuştur.

Bu bereketli ve kadim toprakları bize vatan kılan başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi, yurtseverlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, Kilis’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılını kutluyorum” dedi.

Mehmet Karakuş