Kilis Belediye Başkanlığından yapılan açıklamada;
"Meşetlik (Şehitlik) Meydan Projemizin yapıldığı güzide alanımız bildiğiniz üzere eskiden tarihi yapıların önünü kapatan yüksek yapılarla çevriliydi. Kilis Belediyesi olarak Odun Pazarı caddesinin manevi değerlerine sahip çıkmak adına ilk olarak bu yapılar kamulaştırılmıştır. Bu görüntü kirliliğine sebep olan yapılar tarafımızca yıkılmış ve kültür yolumuz olan odun pazarı caddemize nefes alma alanı olacak şekilde meydan yapılmıştır.
Meydanımız için tasarlanan heykeller tasarlanırken bölgenin maneviyatı dikkate alınmıştır.
Dünyanın her yerinde işaret parmağı olarak bilinen parmağın, İslam coğrafyalarındaki adı “Şehadet Parmağı”dır. Şehadet parmağı tek başına havaya kaldırıldığı zaman Allah bir anlamına gelmektedir.
İşaret parmağının temsil ettiği bir diğer anlam ise Hz. Muhammed’in (s.a.v.) veda hutbesinin sonunda helallik istedikten sonra, sahabenin "Helal Olsun" cevabının üzerine; 3 defa üst üste "Şahid ol ya Rab!" diye haykırırken havaya kaldırdığı parmaktır.Meydanımızda bulunan diğer bir eser ise geçmiş dönemlerde bölge de yaşayan atalarımızın şehitlerimize duyduğu saygıyı anlatmaktadır. Atalarımız meydanın yapıldığı alanda şehit düşen kişilerin rahatsız olmaması için o bölgeden geçerken ayakkabılarını ellerine alarak yollarına devam etmektedir. Meşetlik meydanının ve simgelerin anlattığı manevi değerlerimizin, ilimize gelen tüm misafirlerimize hemşehrilerimiz tarafından en doğru şekilde tanıtılacağına inancımız tamdır.
Talha Bin Zübeyir, Şeyh Muhammed Bedevi, Şurahbil Hasene ve Şeyh Mansur Simati hazretleri bu sahabelerden bazılarıdır. Meşetlik meydanının hemen yanı başında Peygamber Efendimizin akrabaları olan ve Cennetle müjdelenen on sahibiden ikisinin makamı bulunmaktadır.
Bunun yanı sıra Kilis Anadolu’nun müslümanlaşmasında kilit rol oynayan şehirlerden biridir. İlk Müslümanlar Suriye'nin Şam ve Halep kentlerinden Anadolu'ya, Kilis üzerinden girmişlerdir. Kilis ve yöresindeki türbelerin çoğu, bu kutsal amaç uğrunda şehit olmuş sahabeler aittir. Bu bağlamda baktığımız zaman Anadolu'nun Müslümanlaşmasında önemli rol oynayan Kilis “Sahabeler Şehri” unvanını sonuna kadar hak etmektedir. Kent merkezinde olan ve sahabe türbelerinin bulunduğu bu alana Meşetlik (şehitlik) denilmektedir.
. Kilisimizin bu değerlerini asla unutmaması gerekmektedir.
Bizlerin de böyle kutsal bir bölgeyi simgelerle anlatmak, gelecek kuşaklara aktarmak, Şühedaları her daim yad etmek ve Kilis’e gelen misafirlerimize inanç turizmini yaymak boynumuzun borcudur" denildi. (Haber Mustafa GÜNAL)