Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihalesi gerçekleştirilen Kadı Camisi olarak bilinen (Kara Kadı Camisi)nde tadilat tüm hızıyla devam ediyor.
İbadete kapatılan ve tadilat ve güçlendirme çalışmaları devam eden camide çalışmalar minareye yoğunlaşmış durumda.
Çalışmayı yürüten işçiler Caminin minaresine iskele kurarak minarede tadilat çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Edinilen bilgilere göre Kadı Cami tadilat çalışmaları bittikten kısa bir süre sonra yeniden ibadete açılacak.
Kara Kadı Cami tarihçesi:
Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Kadı Camisi ‘’Karakadı’’ adıyla tanınan Ali bin Ahmet Alâeddin er-Rumi tarafından 16. Yüzyıl başlarında yaptırılmıştır. Bu yüzden cami Kadı, Kadıoğlu ve Karakadı adlarıyla anılmaktadır. Karakadı Kilis’in Osmanlı döneminde fetihten önce ve fetih sırasında tahririni yapmış, yaptığı deftere Defter-i Atik adı vermiştir.
Özgün olarak kare planlı olan cami, sonradan 19 ve 20 yüzyılda yapılan onarımlarla doğu-batı yönünde genişletilmiş ve enine uzanan dikdörtgen olana kavuşmuştur. Düz çatılıdır. Kıble duvarında, biri sonradan genişletilen bölümde, iki mihrabı vardır. Minber sonradan yapılmıştır. Çapraz tonozlarla örtülü son cemaatin önünde avlı bölümü siyah-beyaz taşlı geometrik zemin döşemesiyle kaplıdır. Caminin ana yapısından ayrı olarak kare bir kaide üstünde yükselen minaresi dikkat çekicidir. Şerefe altı mukarnasla bezelidir. Yapının dört cephesinde de yağmur sularını tahliye eden üçü süslü diğerleri yalın olmak üzere toplam 18 tane çörten vardır. 2009 yılı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılmıştır. Haber Merkezi