GÜNDEM

Hasan Baştürk: Engelliler Haftasında engelleri aşalım

10-16 Mayıs tarihleri arasında Engelliler haftası münasebetiyle bir açıklama yapan Kilis Engelliler Derneği BaşkanI Hasan Baştürk, "Engelliler Haftasında engelleri aşalım" dedi.

Hasan Baştürk: Engelliler Haftasında engelleri aşalım
11-05-2024 10:48
11-05-2024 10:50
KİLİS
10-16 Mayıs Engelliler Haftası yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde Hafta boyunca Engellilerin genel sorunları, topluma kazandırılmaları, toplantılar ve seminerler düzenlenir çözüm önerileri sunulur ve rapor haline getirilir. 
10-16 Mayıs Engelliler Haftasının her gününün ayrı bir anlamı vardır. 10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı, 11 Mayıs Görme Engelliler günü, 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Engelliler günü, 13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü, 14 Mayıs Zihinsel ve Özel gereksinimli Engelliler günü, 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü, 16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış” dedi.
Engelliler de yaşamlarını sürdürmek için çalışmak, gelir sağlamak zorunda olduğunu belirten Hasan Baştürk, “Çünkü çalışmak yaşamı güzelleştirir, insanı mutlu eder, huzur verir. 4857 sayılı İş Kanununun 30. Maddesi uyarınca, işverenler, elli ve daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektörlerde yüzde üç, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi meslek, ve Engel durumlarına göre uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.
Engellilere acıyarak bakmak ve Engellinin durumuna üzüntü ile bakmak soruna çözüm getirmez. Ayrıca dilenci gözü ile de bakılması son derece yanlış olması ile beraber sen Engellisin yapamazsın, gidemezsin, çalışamazsın, temsil etmek senin neyine kapasiten yok durumun ortada gibi söylemler yapmak yerine tam tersine onları teşvik etmek cesaret vermek daha uygun olacaktır.
Hiçbir Engelli bilerek ve isteyerek Engelli olmadığını unutmayalım. Her insanın Engelli olabileceği gerçeğini de aklımızdan çıkarmamalıyız. Hiç kimse bir saat bir gün sonrasında neler yaşayabileceğini başına ne gelebileceğini bilemez.
Biz Engelliler çok şey istemiyoruz aslında Devletimiz bizler için yapılması gerekeni 2005 yılında 5378 sayılı Engelliler yasasını çıkartarak yapmıştır. Bu yasaya tamamen uyulsa düzenlemeler bu yasaya göre yapılmış olsa yeterli olacaktır. Zaten kısıtlı olarak yaşadığımız bu hayatta verilmiş olan haklarımızın gasp edilerek daha çok sorun ile uğraşmak istemiyoruz sadece yollarda değil her yerde, her platformda rahatça, özgürce, Eşit ve adil bir yaşam hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Engel durumlarımıza göre Radikal kararlar ile Düzenlemelerin yapılmasını yaşam kalitemizin biraz daha yükseltilmesini istiyoruz. İlimizde veya Ülkemizde Engellilere yönelik ve yararına yapılacak her şeyi Engellileri temsil eden Dernekler ile paylaşarak ortak bir fikir oluşturularak yapılmasını daha uygun olacağını düşünmekteyiz.” dedi. 
Başkan Baştürk, Engellilerimize yönelik hizmetlerin, niceliksel ve niteliksel olarak daha kaliteli hale getirilmesi için bütün vatandaşlarımıza sorumluluklar düşmektedir. Bu vesile ile vatandaşlarımıza da seslenmek istiyorum. Lütfen engelli araç park yerlerine, araçları park etmeyelim, park edenler varsa uyaralım, kaldırımlara araç park etmeyelim, rampaların önünü kapatmayalım, hissedilebilir yüzeylerin üzerine eşya koymayalım, toplu ulaşımlarda ve hayatın her alanında engelli vatandaşlarımıza öncelik verelim.” ifadelerine yer verdi.
Farkında olalım....
Engelsiz bir il, engelsiz bir Türkiye hedefimize ulaşmak için tüm resmi kuruluşlar, özel kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve engelli vatandaşlar ile birlikte el ele verdiklerini belirten Baştürk, konuşmasının devamında “Ağır engellilerimizin bakımı için öncelikli hedefimiz, bu vatandaşlarımızı kendi sosyal ortamlarından koparmadan, kendi aileleri tarafından bakımlarının sağlanmasıdır” dedi. Habefr Merkezi
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER