Kilis İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Siber suçlarla mücadele birimi vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.
Yapılan yazılı açıklamada; "Her geçen gün teknolojinin ve bu teknolojilere erişilebilirliğin artmasına paralel olarak bilişim sistemlerine yönelik işlenen suçlar da artmaktadır.
Siber suç, bir bilişim sisteminin güvenliğinin ve/veya buna bağlı verileri ve/veya kullanıcısı hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen suçtur, bir nev’i internet ve bilgisayara özgü suçlar olarak da nitelendirilebilir.
İletişim yoluyla dolandırıcılık suçlarına karşı korunmak için;
Yazılım ve işletim sistemini güncel tutmak,
Güçlü parolalar kullanmak,
Spam e-postalardaki ekleri asla açmamak,
Tanımadığınız numaralardan gelen çağrılara dikkat etmek,
Kişisel verilerinizi kesinlikle tanımadığınız kişilerle paylaşmamak,
Güvenilmeyen e-postalardaki web sitelerindeki bağlantıyı tıklamamak,
Kendisi kamu görevlisi olarak tanıtan (sigortacı, bankacı, polis, asker…) kişilerle güvenli olmadığı sürece kişisel bilgilerimizi vermemek,
Kendilerini herhangi bir meslek grubu adına tanıtarak bankacılık işlemlerinde kullanılan kişisel bilgileri isteyen, cep telefonuna uygulama indirilmesini, kullanıcı adı, şifre gibi bilgileri talep eden kişilere kesinlikle itibar edilmemesi,
Banka hesap özetlerini düzenli incelemek gibi tedbirler alınmalıdır.
Kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp, hattınızın teröristlerce kullanıldığını terör örgütlerine yardımda bulunduğunuzu söyleyen kişiler dolandırıcıdır. İTİBAR ETMEYİN!
Size operasyon yaptıklarını söyleyecek ve bu operasyonda kullanmak için para ve altın isteyeceklerdir. İNANMAYIN!
Savcı ya da Polis sizden operasyon için yardım istemez. Kamu görevlileri sizden hesap numarası, para veya altın istemez. ALDANMAYIN!
Şüpheli bir durumla karşılaştığınızda hemen ilgili kurum veya yerel emniyet birimine başvurun. Dolandırıcılık girişimlerine karşı birlikte mücadele etmek için toplum olarak bilinçli ve tetikte olmamız çok önemlidir.
Bu kapsamda; İl Emniyet Müdürlüğü olarak İnternet ve Bilişim Yoluyla Dolandırıcılık konularını içeren olaylar ile ilgili kanunların verdiği yetki çerçevesinde suç ve suçlularla mücadele amacıyla internet ortamında 7/24 esasına göre sanal devriye faaliyeti yürütülmekte olup tespit edilen failler hakkında gerekli adli işlemler yapılmaktadır" denildi.