İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ‘’Antimikrobiyal direnç tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdididir. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan ve yaygınlaşan antibiyotik direnci tedavisi zor hatta imkansız enfeksiyonlara neden olmakta ve insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmaktadır.
Antibiyotiklerin gereksiz kullanımının engellenmesini hedefleyen 18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftasının amacı doğru antibiyotik kullanımının önemi ve doğru olmayan antibiyotik kullanımının doğuracağı sonuçlar konusuna dikkat çekmektir.
1940 yılında kullanıma giren Penisilin ve sonrasında ardı ardına keşfedilen antibiyotiklerin bilinçsizce ve aşırı kullanımı, mikroorganizmaların antibiyotiklere direnç geliştirmesine neden olmuştur. Her yeni antibiyotiğin kullanıma girmesi ile mikroorganizmalar yeni direnç mekanizmaları geliştirmiş ve tedavi edilemeyen enfeksiyonlar nedeni ile antibiyotik öncesi çağa dönülmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalınmıştır.
Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Enfeksiyonlarda etkenlerin sadece bakteriler olmayacağı, her bakteriyel enfeksiyonda antibiyotik kullanmak gerekmeyeceği, tedavi edilmesi gereken bakteriyel bir enfeksiyon olsa bile her antibiyotiğin kullanılamayacağı, bazı antibiyotiklerin kullanımından uzak durulması gerektiği bilinmeli ve hekim önerisi olmadan asla antibiyotik kullanılmamalıdır.
Antibiyotiklerin doğru olmayan ve aşırı kullanımı sonucunda birçok mikroorganizmanın geliştirdiği “çoklu antibiyotik direnci” daha karmaşık ve ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. DSÖ başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun öncelikli gündemi haline gelmiştir.
Bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotikleri hekimin reçetesi ile eczacınızın danışmalığında kullanınız.
Antibiyotikte değil sağlığınızda ısrarcı olunuz’’ denildi. (Haber Merkezi)