DERNEKLERE VE MESLEK KOMİTELERİNE CEZAİ YAPTIRIM YETKİSİ VERİLMELİ

DERNEKLERE VE MESLEK KOMİTELERİNE CEZAİ YAPTIRIM YETKİSİ VERİLMELİ

Kayıt dışı konusunda açıklamalarda bulunan Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, kayıt dışı ile etkin mücadele için ilgili kurum ve kuruluşlara cezai yaptırım yetkisi verilmesini istedi.

DERNEKLERE VE MESLEK KOMİTELERİNE CEZAİ YAPTIRIM YETKİSİ VERİLMELİ

GAZİANTEP

Kayıt dışı konusunda açıklamalarda bulunan Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, kayıt dışı ile etkin mücadele için ilgili kurum ve kuruluşlara cezai yaptırım yetkisi verilmesini istedi.

“GASAD’ın kayıt dışı çalışan acenteler hakkında yasal bir işlem ve yaptırım uygulama gücü yoktur. Bu konuda gerek Gaziantep Ticaret Odası Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi’ne, gerek Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneğimize gerekli yetki verilmiş, kayıt dışı çalışan ve kayıt dışı çalışmaya teşvik edenlere ağır bir yaptırım uygulanmış olsa çok büyük bir sorunumuzun ortadan kalkacağına inanıyoruz” dedi. 

Sektörün birçok sorunu bulunduğunu ancak en önemli sorunun hiç şüphesiz kayıt dışı olduğunu ifade eden Yiğit, kayıt dışının sektörün kanayan yarası olduğunu belirtti. “Ülke genelinde 15 bin sigorta acentesi bulunurken, maalesef 30 bin civarında da kayıt dışı çalışan sigortacı var. Gaziantep’te ise GASAD’a ve GTO’daki komitemize kayıtlı Nizip hariç diğer ilçelerle beraber toplamda 272 sigorta acentesi bulunmaktadır. Ama bu kadar sayıya karşılık en az 400’e yakın kayıt dışı acente var. Bunlardan yola çıkarak kayıt dışı belki de sektörümün en önemli sorunu diyebiliriz”

Kayıt dışı çalışanlar, bazı acentelerden ekran paylaşımı ya da gayri resmi bir şekilde poliçe satın alarak, sadece komisyonculuk yapıyorlar. İstanbul’da bile devasa büyüklükte ki brokerler bile bu işe destek veriyor. Bu işe çomak sokan, sonuna kadar mücadele eden ve karşı duran icra ve meslek komitesi bekliyoruz. Lakin bu konuda devletin ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli yetkiyi vermesi lazım” ifadelerini kullandı.

Başkan Yiğit, kayıt dışı çalışanların ülke ekonomisine hiçbir katkısının bulunmadığının altını kalın harflerle çizdi. “Çünkü SGK ödemiyor, vergi ödemiyor, istihdam sağlamıyor, stopaj ödemiyor. Kayıt dışı çalışanların kestiği poliçe sayısı azımsanmayacak kadar yüksek. Bir kişi, kayıt dışı çalışan bir kişiye sigorta yaptırdığında ilerleyen zamanlarda herhangi bir sorun yaşadığında karşısında bir muhatap bulamaz. Çünkü istediği kazancı elde edemeyen kayıt dışı çalışanlar belli bir zaman sonra dükkanlarına kilit vuruyorlar. Ayrıca bu kişiler sigorta acentelerinin verdiği komisyon oranından daha düşük komisyon oranı vererek, sektöre büyük bir darbe vuruyorlar.”

“Bunların yanı sıra kayıt dışı çalışanların sigorta konusunda hiçbir bilgisi bulunmamaktadır. Müşterisinin başına bir olay geldiğinde ve kayıt dışı çalışan sigorta konusunda herhangi bilgisi olmadığından müşterisine yardımcı olamıyor ya da yanlış yönlendiriyor. Dolayısıyla müşteri mağduriyet yaşayabiliyor. Doğru poliçe, doğru iş doğru kişiye verilir. Ama kayıt dışı çalışanlar doğru kişiler arasında yer almıyorlar” açıklamasını yaptı.

Kayıt dışı çalışanların çantacı, seyyar satıcı ya da müşavir olarak adlandırıldığını açıklayan Yiğit, “Kayıt dışı çalışanlar, işyerinin önüne kesinlikle sigortacı ibaresini yazamaz. Çünkü kanunen yasak. Dolayısıyla sigorta yerine müşavir yazıyorlar. GTO meslek komitesi ile birlikte kentimizde yaklaşık olarak 35’e yakın firmanın önünde yazan sigorta ibaresini kaldırttık, birçoğunu kapattırdık, ancak sigorta yerine müşavir yazdığında ise biz herhangi bir yaptırım yapamıyoruz” diye konuştu.

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, konuşmasını şöyle tamamladı:   “Kayıt dışın önlemek için devlet kurumların bu duruma el atmasını ve ciddi adımların atılmasını bekliyoruz. Dernek olarak, yaptırımların biraz daha ağır olmasını istiyoruz, cezai müeyyidelerin sadece kayıt dışı çalışanların değil, bunun yanında kayıt dışı çalışanları destekleyenleri de kapsaması lazım. Gerek Gaziantep Ticaret Odası Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi’ne, gerekse Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneğimize yaptırım verilmesini istiyoruz. Vatandaşımız sigortasını yaptırmak için mutlaka tanıdığı bir kişiye gitmeli, ya da iş yerinin gerçek anlamda sigortacı olup olmadığını öğrenmek için belgelerine bakmalı. Sigorta sigortacıdan alınır.”

Haber Merkezi