BAŞKAN ŞAHİN, GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR’İN ÇEVRECİ PROJELERİNİ ANLATTI
Gaziantep
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi İklim Eylem Planı lansman toplantısında konuştu.
Başkan Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, GSO, Alman Uluslararası İş Birliği ve Kalkınma Kurumu ortaklığındaki lansmanın açılışında, Büyükşehir Belediyesi olarak EBRD’nin ‘yeşil şehir’ ilan ettiği Gaziantep’in yeşil serüveni üzerine konuştu ve dünyada yaşanan iklim krizi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Şahin, konuşması sırasındaki sunumda büyükşehir belediyesinin sürdürülebilir tarım üzerine yaptığı yatırımlar ile ata tohumu, yenilenebilir enerji yatırım ve projeleri, toplu taşıma araçlarında elektrik ve hidrojenle çalışan otobüslerin kullanımı, su yönetimi üzerine yapılan yatırımlardan bahsetti.
ŞAHİN: TÜRKİYE OLARAK TOPRAK VE SU YÖNETİMİNDE KENDİ KENDİMİZE YETMEYİ BAŞARMALI, YEŞİL ŞEHİR, YEŞİL TÜRKİYE OLMALIYIZ
Başkan Fatma Şahin konuşmasında pandemi sonrası dünyada bir değişim yaşandığını ve bunun takibinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Temel sorun; dünyaya hırslarla baktık, insani bakıştan uzaklaştık. Bu duyguyu kaybettiğimizde pandemi gösterdi ki ülkeler en zayıf noktalarından vuruluyor. Türkiye olarak toprak ve su yönetiminde kendi kendimize yetmeyi başarmalı, yeşil şehir, yeşil Türkiye olmalıyız. Her şey toprak ve su ile başlıyor. İlçe bazlı teşviki biz daha öncesinde yapmamış olsaydık bugün birçok şeyi başaramazdık.”
BİZ EĞER YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ HIZLICA TAMAMLARSAK BÜYÜK BİR AVANTAJ ELDE EDECEĞİZ
Yeşil yatırımlara değinen Başkan Şahin, konuşmasının devamında ülke olarak hızlı harekete geçildiğinden bahsetti. Şahin büyük sorunları çözme kapasitesini geliştirmenin önemine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü:
“2014 yılından itibaren yeşil şehir konusunda geldiğimiz nokta çok önemli. Fırat Nehri’nden su getirmek hayaldi. Düzbağ’dan biz elektrik tüketiminden dolayı kendi cazibesiyle su getirdik. Sürdürebilirliği yönetmemiz için bu projeleri yapmak gerekiyordu. Sanayi için de suyu Fırat Nehri’nden getireceğiz. Büyük bir iş. 50 MW’lık güneş enerji santrali için projelendirerek EBRD’den fon aldık. Küresel ısınmadan dolayı en riskli bölgelerden birindeyiz. Bizim makinalaşma ve yazılım üzerindeki teknoloji açığını tamamlamamız gerekiyor. Kirletmeyi engellememiz gerekiyor. Biz eğer yeşil dönüşümü hızlıca tamamlarsak büyük bir avantaj elde edeceğiz. Burada herkesle çalışıyoruz. Bu bir yeşil şehir dönüşüm modeli. Kim ne yapacak, nasıl altyapı oluşturacak bunları çalışıyoruz.”
Gaziantep sanayisinin yeşil gelecek stratejilerinin ve istihdam için dijital, yeşil dönüşümün desteklenmesi konularının işleneceği projenin lansman toplantısında Başkan Fatma Şahin’in yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Alman Uluslararası İş Birliği Temsilcisi Dr. Amer Gharawi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Ömer Cıncıkcı konuşma yaptı.
Açılış konuşmaları sonrası Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi İklim Eylem Planı’yla ilgili panel düzenlendi.