Arpa ve buğdayda yabancı ot mücadelesini çiftçilere anlattı

Arpa ve buğdayda yabancı ot mücadelesini çiftçilere anlattı

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası BaşkanI Güven Özdemir, Kilis’in Elbeyli ilçesinde arpa ve buğday tarlalarında yabancı ot ile mücadele konusunda çiftçileri bilgilendirdi.

Suriye sıfır noktası Elbeyli Çıldıroba köyünde Buğday ve Arpa Üreticilerimizi ziyaret ettik diyen Özdemir “Buğday ve Arpalarda yabancı ot, hastalık ve zararlı incelemesi yapıp mücadelesini çiftçilerimize anlattık” dedi.
Güven Özdemir ayrıca yaptığı açıklamada; Buğday ve arpa gerek bölgemizde gerekse ülkemizde yabancı ot mücadelesi yapılması gereken kültür bitkilerinin başında gelmektedir.
Buğdayla yabancı otların rekabeti, toprak yüzüne çıktıktan hemen sonra başlamakta, mücadele geciktikçe ürün kaybı da artmaktadır. Buğday ve arpaya göre erken çimlenen ve daha hızlı gelişme gösteren yabancı otların zararı tarladaki yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Yoğunluğun çok yüksek olduğu tarlalarda ürünün tamamen yok olmasına ve hasadın güçleşmesine neden olurlar.
Yabancı ot tohumları ürün içine karışarak onun satış değerini düşürürler. Yabancı otlar birçok hastalık etmeni ve zararlı böcekler için sığınma, üreme ve beslenme yeri oluşturarak da dolaylı zarara neden olurlar.
Yetiştiricilik tekniği bakımından dar sıra arası mesafelere ekilen buğday ve arpada yabancı ot  mücadelesi için kültürel önlemlere dikkat etmek gerekir.
Kültürel Önlemler: 
Yabancı otların bir alana bulaşmasının engellenmesi veya o alandaki yoğunluğunun azaltılmasına yönelik uygulamalardır.
Tarla kenarındaki yabancı otları imha etmek, temiz tohumluk kullanımı, tarlada kullanılan makine ve ekipmanın temizliği, Kimyasal Mücadele,Kimyasal mücadeleye karar vermeden önce buğday ve arpa alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi ve bu yabancı otları kontrol edebilen herbisitlerin seçilmesi gereklidir” dedi.
Haber Mehlet REYHANLI
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...