Kilis Valisi Tahir Şahin "Asrın felaketi, afet risklerini azaltmanın önemini bir kere daha göstermiştir"

Kilis Valisi Tahir Şahin "Asrın felaketi, afet risklerini azaltmanın önemini bir kere daha göstermiştir"

Kilis Valisi Tahir Şahin yaptığı basın açıklamasında "Asrın felaketi, afet risklerini azaltmanın önemini bir kere daha göstermiştir" dedi.

Kilis Valiliği'nde basın mensuplarına basın açıklamasında bulunan  Kilis Valisi Tahir Şahin şunları söyledi.
"Kıymetli Basın mensupları;
13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında sizlerin aracılığı ile Aziz Hemşehrilerimize bilgilendirmede bulunacağız.
Bugün İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet Aktaş’ ın başkanlığında 81 İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) İzleme Değerlendirme Kurullarımızın katılımlarıyla videokonferans toplantımızı gerçekleştirdik.
Kıymetli Hemşehrilerim;
Ülkemizde son yıllara kadar meydana gelen afet ve acil durumlarda başarılı sayılan müdahale ve iyileştirme çalışmaları yürütülmüş olsa da afet sonrası ortaya çıkan kayıpları azaltmada söz konusu müdahale ve iyileştirme çalışmalarının tek başına yeterli olmadığı anlaşılmıştır. 
Afet yönetimi alanındaki uluslararası gündemdeki gelişmeler de benzer şekilde, afet kayıplarını ortaya çıkmadan önce azaltabilmenin “risk yönetimi odaklı” bir afet yönetiminden geçtiğini ortaya koymaktadır. Dolayısı ile afetlere yönelik olarak uluslararası düzeyde olduğu kadar ulusal düzeyde de benimsenen “afet risk yönetimi” anlayışının hem merkezi hem de yerel düzeyde kapsamlı ve birbiriyle koordineli olarak yürütülmesi büyük önem arz etmektedir.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve Asrın Felaketi olarak kabul edilen Kahramanmaraş Depremi bize afet risklerini azaltmanın önemini bir kez daha göstermiştir. Buradan tekrar depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah’ tan rahmet diliyorum.
Değerli basın mensupları;
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP);
Afetlerin olası etkilerini dikkate alarak; bu etkileri en aza indirmek adına afetler olmadan hayata geçirilmesi gerekenleri süreç dahilinde tarifleyen, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan sürdürülebilir bir plandır. Bu plan herhangi bir kurum ve kuruluşun değil ildeki tüm kurum ve kuruluşların iş birliği ile oluşturulan bir plandır.
Afet risklerini azaltma planlamasında temel amacı sürdürülebilir, güvenli ve afete dirençli yerleşimler oluşturmaktır. Afet Risk Azaltma Planının temel hedefi, olası afetlerin yerleşimler ve toplum üzerinde neden olabilecekleri fiziksel, ekonomik, sosyal, çevresel zarar ve kayıpları önlemek veya etkilerini azaltmak amacıyla eylemlerin belirlenmesidir.
İRAP, İlimizdeki afet risklerinin azaltılması için amaç, hedef ve eylemlerin tüm paydaşlarca belirlendiği bir yol haritasıdır.
İRAP kapsamında hedeflerimiz; olası can ve mal kayıplarını azaltmak, risk azaltma bilincini oluşturmak, paydaşlar arası işbirliğini güçlendirmek, afet sonrası çalışmalar için yapılacak olası harcamaları azaltmaktır.
Ülkemiz coğrafi konumu, toplumsal ve ekonomik yapısı, yerleşimlerin bulunduğu tehlikeli zemin koşulları, yapı stokumuzun durumu ve geçmişten günümüze yaşanan afet kayıpları dikkate alındığı zaman yüksek düzeyde afet risklerine sahip bir ülke olduğu aşikardır. Son yıllarda, afet yönetimi konusundaki uluslararası anlayış afet risk azaltma çalışmalarının önemine vurgu yaparken ülkemizde süregelen afet yönetimi yapısı da benzer anlayışı uygulamayı amaçlamaktadır.
İlimizde; İRAP kapsamında 06.01.2021 tarihinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde 5 kişiden oluşan sekretarya ve paydaş kurumların teknik personellerinden oluşan Teknik Çalışma Grubu oluşturulmuştur.
Teknik Çalışma Grubu tarafından İlimiz için deprem, kütle hareketleri, sel-taşkın ve kuraklık olmak üzere 4 afet türü belirlenmiştir. Belirlenen her afet türü için 2’şer çalıştay yapılmış ve toplamda 8 çalıştay sonucunda İlimiz genelinde 4 amaç, 24 hedef doğrultusunda 91 eylem belirlenmiştir.
İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulumuz Vali Başkanlığında; Belediye Başkanı ,İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, AFAD İl Müdürü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü, Üniversite Öğretim Üyesinden oluşmaktadır.
Kilis İRAP’ta görevli 17 kurum eylemlerin izleme ve değerlendirme sürecinde yer almakta olup eylemlerin takibini gerçekleştirmektedir.
Halihazırda bulunan ve gelecekte de olası etkileri beklenen tehlikelerin afetlere dönüşmeden önce risklerini azaltmak ve afete duyarlı/dirençli yerleşmeler oluşturmak amacıyla paydaş tüm kurumlarımız IRAP kapsamında çalışmalarına koordineli olarak devam etmektedir" dedi.

Haber Merkezi

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...