YEREL

Kilis’in Kültür Sesi ZeytinDalı Dergisi 30. Yaşını Kutluyor

Uzun yıllardan bu yana Kilis’in kadim kültürünü, kültürel değerlerini, gelenek ve göreneklerini, sosyal yaşamını ve edebiyat dünyasını binlerce makale, fotoğraf, araştırma yazıları, şiirler ve haberlerle Kilis’in kültürüne kazandıran ZeytinDalı Dergisi, 30. yıla ulaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyor.

Kilis’in Kültür Sesi ZeytinDalı Dergisi 30. Yaşını Kutluyor
05-08-2024 14:56
05-08-2024 15:08
KİLİS
Google News
Gelin isterseniz ZeytinDalı nasıl doğdu, gelişti ve Kilis’in bir kültür markası haline nasıl geldi, bu serüveni kısaca anlatalım:
ZeytinDalı deyince elbette ki akla ilk gelen ve onunla özdeşleşen kişiyle, yani Muhlis SALİHOĞLU ile başlamak gerekir. Salihoğlu, 1947 yılında Kilis’te dünyaya gelir, 1963 yıllarında Kent Gazetesinde muhabirlik ve seri röportajlarıyla basın ve edebiyat dünyasına adımını atar. Gazetede 1960’larda başlayıp, 70’ler ve 80’lerde de süren “Ozanlar Çarpışıyor” başlıklı karşılıklı atışma dizisinde ara ara taşlamaları ve şiirleri yayınlanır. Salihoğlu, 1993 yılında topluma ve kent kültürüne hizmetin bir başlangıcı diyebileceğimiz, Kilis’in önemli sivil toplum kuruluşlarından Kilis Kültür Derneği Kilis Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı seçilir. 1994 yılında da derneğin bir yayın organı olarak kent kültürüne ve belleğine hizmet edecek olan ZeytinDalı Dergisi’ni yayımlamaya ve derginin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmaya başlar.
ZeytinDalı bu şekilde yayın yaşamına başlar. 1994’ten günümüze kadar sayısız makale, araştırma yazıları, akademik çalışmalar, şiir ve fotoğraflar dergide yayımlanır, geleneksel yaşamdan kültüre, gastronomiden edebiyata, tarım ve hayvancılıktan mimari yapıya, çocuk oyunlarından doğum, ölüm ve düğün geleneklerine kadar Kilis’e ve Kilis halk kültürüne dair ne varsa, yapılan çalışmalar dergide yayımlanır. Dergi, bu güne kadar yayımladığı 108 sayı 30.yıla ve 11 cilde ulaşan bu yazı çeşitliliği ile Kilis için bir başvuru kaynağı ve ansiklopedik bir külliyat kimliği kazanmış olur. Kilis'le ilgili araştırmalar yapan, bitirme tezi ve yüksek lisans tezi hazırlayan üniversite öğrencileri için başvuru kaynağı olan ZeytinDalı, Kilis’te olduğu gibi Kilis dışında memleket özlemiyle yaşayan insanların da her yeni sayısını özlemle beklediği bir süreli yayın olarak yayımlanmaya devam etmektedir.
Haber:MUSTAFA GÜNAL
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ