YEREL

Bekir Şen'den Öğretmenlik Mesleği Kanunu Hakkında açıklama!

Eğitim-Bir-Sen Kilis il Başkanı Bekir Şen Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında açıklamalarda bulundu.

Bekir Şen'den Öğretmenlik Mesleği Kanunu Hakkında açıklama!
15-10-2024 18:34
15-10-2024 18:35
Google News

Bekir şen yaptığı açıklamada;
"Öğretmelik Mesleği ve Millî Eğitim Akademisi Kanunu görüşmeleri TBMM genel kurulunda tamamlandı; taslak yasalaştı. Asil öğretmenliğe atamada sınavın kaldırılması, AYM kararıyla dayanağı ortadan kalkan kariyer basamaklarının ve getirdiği mali hakların güvenceye alınması, eğitimcilere yönelen şiddete karşı cezalandırıcı ve caydırıcı hükümler getirmesi, 20 hizmet yılını tamamlayan öğretmenlere başöğretmenlik hakkı getirmesi Kanunun takdiri hak eden maddeleridir.
Kanunla, öğretmenliğe atama, aday öğretmenlik süreci, adaylık sürecindeki disiplin hükümleri, kariyer basamakları, yöneticiliğe görevlendirme düzenleme konusu edilmekte; ilaveten Millî Eğitim Akademisi’nin yapısı, işleyişi, görev ve yetkileri, akademinin personel istihdamı ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı düzenleme getirilmektedir. 
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine kariyer basamaklarında ilerleme süreci yeniden düzenlenmiştir. Buna göre  sözleşmelilikte geçen süre dâhil en az 10 yıl hizmeti bulunan öğretmenlerden Akademi tarafından düzenlenen uzman öğretmenlik eğitimini tamamlayanların uzman öğretmen; en az 10 yıl uzman öğretmenliği bulunan öğretmenlerden Akademi tarafından düzenlenen başöğretmenlik eğitimini tamamlayanların başöğretmen ünvanı alması hüküm altına alınmıştır.
Yine öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yılını tamamlayan ve Akademi tarafından düzenlenen/düzenlenecek başöğretmenlik eğitimini tamamlayanlara başöğretmenlik ünvanı hakkı tanınmıştır. 
Yine kariyer basamaları sürecinden bağımsız olarak 20 hizmet yılını tamamlayan öğretmenler,20. yılını tamamladığı tarihten itibaren sadece başöğretmenlik eğitimini tamamlamak suretiyle başöğretmenlik ünvanı hakkı kazanacaklardır. 2024 yılı itibariyle 20 yılını dolduran yaklaşık 230 bin öğretmenin başöğretmenlik ünvanı ve mali hakkına kavuşacak olması, kısmen de olsa beklentinin karşılık bulması, tecrübenin değer görmesi adına olumlu bir adımdır. 
Eğitim çalışanlarına yönelik kasten yaralama, hakaret, tehdit, görevi yaptırmamak için direnme suçlarında verilecek ceza yarı oranda artırılacak; hapis cezaları ertelenmeyecek; kasten yaralama suçu tutuklama nedeni sayılacak; kamu hizmetlerinden yararlanmanın engellenmesi suçu kapsamına eğitim çalışanlarına yönelik şiddet de eklenecek; özel okul personeli de bu suçların mağduru olmaları hâlinde kamu görevlisi sayılacaktır. Eğitimcilerin uzun zamandır beklentisi olan eğitimciye şiddete taviz vermeyen, caydırıcı ve faili cezalandıran düzenlemenin, eğitimciye yönelen şiddete artık son verecek bir araç olması en büyük temennimizdir.
Denetim üzerine öğretmenlik görevini yerine getirmede yetersizliği görülenlerin GİHS memur kadrolarına atanmalarına ilişkin taslak hükmünün genel kurul görüşmeleri sırasında kanun metninden çıkarılması olumludur.
Şube müdürleri, eğitim uzmanları, araştırmacılar ve müfettişler için uzman/başöğretmenlik hakkı tanınmaması, Kanunun göze çarpan, eğitimciler arasında benimsenmesini zora sokan, sorun çözmek yerine çözümü öteleyen en önemli noksanıdır.
Söz konunu kanun, Bakanlık merkez teşkilatında kısmî bir yeniden yapılandırmayı gerekli kılmakta olup; yine kanunda çok sayıda hususun Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesi gereklidir. Kanunda öngörülen ikincil düzenlemeler, hak kayıplarını önleyecek ve mevcut hakları koruyacak bir içerikle yürürlüğe konulmalıdır.
Kanunun hazırlık eğitimine ilişkin maddeleri 01.09.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bu tarihe kadar öncelikle Millî Eğitim Akademisi’nin kurularak faaliyete başlaması, akabinde hazırlık eğitimi ve sürecine dair yönetmeliklerin düzenlenmesi beklenmektedir. 
Yine eğitim kurumu yöneticisi olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar için öngörülen Akademi tarafından düzenlenecek yönetici yetiştirme programı da 01.09.2025 tarihinden sonra uygulanmaya başlayacaktır.
Eğitim-Bir-Sen olarak Kanun’un noksanlıklarının giderilmesi, öğretmenlerin hak ve yetkileri ekseninde içeriğinin geliştirilmesi için yetkili ve sorumlu kişi ve kurumlar nezdinde çabamız, mücadelemiz ve mesaimiz ısrarla ve inatla devam edecektir" dedi. 

HABER MERKEZİ

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARŞİV ARAMA
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ