Kilis ve çevresinde bu yıl yaşanan yağış yetersizliği, kuraklık tehlikesini ciddi boyutlara taşıdı.
Özellikle sonbahar aylarında beklenen yağışların düşmemesi, çiftçileri kara kara düşündürüyor. Güneşli ancak soğuk geçen günlerde, gündüz sıcaklıklarının 12-13 derece, gece sıcaklıklarının ise 3-4 derece seviyelerinde seyretmesi, kuraklık etkilerini artırıyor.
ÇİFTÇİLER ENDİŞELİ
Kilis ve köylerinde yoğun olarak ekimi yapılan buğday, arpa ve mercimek gibi temel tarım ürünlerinin geleceği belirsizlikle karşı karşıya. Ekim ve kasım aylarında yapılan ekimlerin ardından neredeyse hiç yağış düşmemesi, ürün verimliliğini tehlikeye sokuyor. Sulama imkânı bulunan çiftçiler, şimdiden tarlalarını sulamaya başlarken, kuru tarım yapan çiftçiler kuraklık endişesiyle tarlalarını kurtarmak için çareler arıyor.
KURAKLIKLA MÜCADELE GEREKİYOR
Uzmanlar, yağışların yetersiz kalmasının tarımsal üretimde ciddi kayıplara neden olabileceğini belirtiyor. Kuraklıkla mücadele için su tasarrufuna önem verilmesi, baraj ve gölet kapasitelerinin artırılması ve modern sulama yöntemlerinin teşvik edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Kuraklık tehdidinin devam etmesi durumunda, sadece Kilis’te değil, ülke genelinde tarımsal üretimde daralma yaşanabileceği ifade ediliyor. Yetkililerden acil önlem alınması ve çiftçilere destek verilmesi talep ediliyor. (İbrahim Güneş)