Şehirlere alışveriş merkezleri kurulması fikrine sıcak bakmayan Yasin Topaloğlu’nun bir diğer projesi de Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi kurmak. Buradaki yaklaşımınızı nasıl açıklarsınız?
Daha önce de söylediğim gibi ben, sıkıcı ve boğucu beton yığınlarına karşıyım. Kilis KapalıÇarşısı ve E-Ticaret Merkezi de alışveriş merkezi mantığının çok ötesinde bir proje.
Çarşı ve pazar, Farsça kökenli sözcüklerdir. Dünyanın neresine giderseniz gidin; yapıları, ürünleri, sistemleri, isimleri değişse de bu çarşı ve pazarların geçmişten günümüze her yerde varlık gösterdiğini görebilirsiniz.
Aslında çarşılar, bakmayı bilenler için o şehrin kültürel kimliklerini taşırlar. Şehrin varı da yoğu da oraya dökülmüş hâldedir.
Bizim projemizde yer alan Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi de Kilis’imizin tüm kültür değerlerini içerisinde bulunduran bir yapı olacaktır. Yani Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi’ni şöyle baştan sona gezen bir kişi, içeri girerken Kilis hakkında hiçbir bilgiye sahip olmasa da çıktığında Kilis kültürüyle sarıp sarmalanmış hâle gelecektir.
Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi, şehrimizin kültürel değerlerini bir araya toplayarak bir beton yığını olmak yerine Kilis’in kalbinin attığı yer olacaktır.
Kilis’in kalbi, Kilis KapalıÇarşısı ve E-Ticaret Merkezi’nde atacaktır.
Kilis KapalıÇarşısı ve E-Ticaret Merkezi’nin içerisinde neler yer alacak?
Arasa Çarşısı ile Katrancı Camisi’nin civarı ve Sabah Pazarı bölgesine inşa edeceğimiz Kilis KapalıÇarşısı ve E-Ticaret Merkezi, 1000-1500 dükkânlık bir alana kurulacak. Bu kompleksin içerisinde iş yerleri, bürolar ve talebe göre açılan çeşitli dükkânlar yer alacak. Kapalıçarşı denildiğinde gözünüzün önüne gelen o yapıdaki her şey, Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi’nde bulunacak.
Bir tarafta kuyumcular, tuhafiyeciler, hediyelik eşya satıcıları, terziler, yemeniciler, bakırcılar, hırdavatçılar; diğer tarafta ise manifaturacılar, beyaz eşya satıcıları, kasap, manav, şarküteri ve balıkçılar, elektrik-elektronik satıcı ve tamircileri, konfeksiyoncular, kitap-kırtasiye ve sahaflar, oyuncakçılar yer alacak.
Kilisliler, Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi’ne geldiklerinde her türlü ihtiyaçlarını burada giderme imkânı bulacaklar.
Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi, Kilis esnafına nasıl yansıyacak?
Ben bu yola memleketime hizmeti bir borç bildiğim için çıktım. Her işimin, her plan ve projemin temeline de yine memleketime hizmeti, hemşehrilerime hak ettikleri fırsatları sunmayı ve Kilis’i Avrupa standartlarına çıkarma hedefini koydum.
Diyeceğim o ki ekibimle birlikte hazırladığımız bu projelerde Kilislileri, Kilis esnafını gözetmeyen tek bir detay bile yoktur. Zira ben Kilisliyim, Kilis’in esnafının sıkıntılarını en iyi ben bilirim.
Kilis esnafının en büyük sorunlarından bir tanesi de birbirinden kaliteli ürünler satsalar dahi küçük veya büyük çapta reklamlarını yapamıyor, kendilerini tanıtamıyor ve alıcıya ulaşamıyor olmalarıdır.
İşte kuracağımız Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi, Kilis esnafı için tüm bu sorunları ortadan kaldıracaktır.
Kuyumculardaki işini halletmek için gelen bir vatandaş, hemen sağ taraftaki baharatçılardan gelen kokuların büyüsüne kapılıp oradan da alışverişini yapıp dönmeye niyetlenecektir. Çarşı fikri insanlarda tüm ihtiyaçlarını topluca giderme isteği uyandıracağından, Kilisli esnaf da ürünlerinin göz önünde olmasıyla alıcıya kolayca ulaşma fırsatı bulacaktır.
İnşa edeceğiniz kompleks, E-Ticaret Merkezi olarak nasıl faaliyet gösterecek?
Merkezimiz, pek çok ticari işletmeye yer veren bir kompleks olacak. Biz bu işletmelerde üretilen, satılan ve pazarlanan ürünlerin Türkiye’ye ve dünyaya satılmasına öncülük edeceğiz. Bunu da elbette geliştirdiğimiz e-ticaret sistemleri ile sağlayacağız.
Kilis, artık çağımızın gerisinde kalmamalı ve güncel olana ayak uydurmalıdır. E-ticaret sistemleri, bugün Türkiye’de ve dünyada oldukça fazla ilgi görmektedir. İnsanlar, küçücük dükkânlarından dünyanın öbür ucuyla iletişim kurma ve ürünleri satma fırsatı bulabilmektedir. Böyle bir imkân eldeyken Kilisli esnaf da bundan geri kalmamalı ve faydalanmalıdır.
Örneğin, Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi’nde yemenicilik gibi unutulmaya yüz tutmuş değerlerimiz de bulunacak. Burada, yemenicilik zanaatını canlandırırken Kilis’le birlikte işletmelerin adının da hem Türkiye’ye hem de dünyaya duyurulmasını sağlayacağız.
E-ticaret yapan işletmeler, ihtiyaç duydukları tüm imkânları burada bulabilecekler mi?
Merkezimizin özel bir paketleme birimi olacak. Aynı zamanda kargo şirketleri de merkezin içerisinde bulunacak.
Aslında Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi, başlı başına bir üretim-satış-dağıtım merkezi olacak diyebiliriz.
Burada işletmeler hem üretimlerini yapacaklar, ürettiklerini birinci elden satacaklar; e-ticaret merkezleri ve e-ticarette yer almak isteyen diğer tüm işletmeler de ürünlerini yine burada paketleyip kargolama imkânı bulacaklar.
Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi, Kilis’i Avrupa standartlarına çıkarmaya nasıl bir katkı sunacak?
Her projemizde olduğu gibi bu projemizde de Kilis’i Orta Doğu’nun en gelişmiş ve zengin şehri yapmayı temel hedefimiz olarak aldık.
Yerli ve yabancı turistler bir şehri ziyaret edecekleri zaman, muhakkak o şehrin kültür öğelerini bir arada görebilecekleri yerler ararlar. Kilis’in ticari alandaki tüm kültür öğelerini bir araya toplayacağımız bu çarşı da yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olacak; insanlar, ziyaret için geldikleri şehirden ayrılmadan önce yörenin ürünlerini satın almak üzere bir arada bulabilecekleri bu merkeze uğramadan edemeyecekler.
Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi, Kilis’in ticari kalesi olacak!
Kilis’in kalbi, Kilis Kapalı Çarşısı ve E-Ticaret Merkezi’nde atacak; Kilis, gelişen ticari faaliyetleri sayesinde, bilhassa da e-ticarete atılarak dünyaya açılması vesilesiyle Avrupa standartlarına bir adım daha yaklaşacak.