Tarladan sofraya uzanan bulgurun yolculuğu

Buğdayın uzun ve meşakkatli yolculuğun ardından dönüştüğü ve Türkiye'nin sarı petrolü olarak değerlendirilen bulgur, güneşten aldığı lezzet ile sofraların vazgeçilmezi oluyor. Buğdayın kurutulması esnasında ortaya çıkan şekiller ise güzel manzaralar oluşturuyor.

GÜNDEM - 1 yıl önce

GAZİANTEP (İHA)

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bulgurun yolculuğu, meşakkatli bir süreçten geçiyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen durum buğdaylarının fabrikalara taşınmasıyla bulgurun serüveni başlıyor. Gastronomi kenti Gaziantep'te bulgur üretimi konusunda önemli bir rol oynuyor. Fabrikalarda eleme işlemlerinden geçen buğday büyük kazanlarda haşlanıp, römorklarla serim alanlarına dökülerek güneşin altında kurumaya bırakılıyor. Belirli aralıklarla traktörlere takılan tırmıklar yardımıyla buğday tanesinin her tarafının güneş görmesi sağlanıyor. Bulgurun yüzeyde yayma işlemi esnasında oluşan geometrik şekiller ise ortaya güzel manzara çıkarılıyor. Kuruyan buğdaylar yine traktörlerle toplanarak bazı işlemlerden geçirildikten sonra makinelerde bulgur haline getiriliyor. Uzun ve meşakkatli bir yolculuğu olan bulgur, lezzetiyle iç piyasada vazgeçilmez ürünler arasında yer alıyor.
Bulgur üretimi sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından da önemli bir yere sahip. Doğal bir protein, lif ve mineral deposu olan bulgur, besleyici değeri yüksek bir gıda maddesi olarak sofralarımızı süslüyor. Tarladan sofralara uzanan bu yolculuk, çiftçilerin özenli çalışmalarıyla başlıyor. Toprağa saçılan emek ve sevgi, sağlıklı ve doğal besinler olarak sofralarımıza dönüşüyor. Bulgur üretiminin her aşamasında, geleneksel yöntemler ve modern tarım teknikleri bir araya getirilerek kaliteli ürünler elde ediliyor.

“YAKLAŞIK 15 BİN TON İHRACAT YAPIYORUZ”

Yıllık 15 bin ton ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Ahmet Fatih Sarı, “Bulgur imalatı Türkiye’nin has bir ürünüdür. Yüzde 100 Türkiye’de üretilen ve ihracatı Türkiye’den olan bir üründür. Biz bulgurun Amerika ve Avrupa olmak üzere 35 ülkeye ihraç ediyoruz. Yıllık ihracat tutarlarımız yaklaşık 15 bin ton kadar ihracat ediyoruz. Bölgemizin bulguru renk olarak diğer bölgelere göre altın sarısında bir rengi vardır. Ürünümüze ait kendisine has bir kokusu olur. Bizim seçtiğimiz buğday daha fazla kalite, rektörit yüksek ve protein değerleri olarak da daha yüksek buğdayları bizler bulgur olarak kullanıyoruz. Tercihen baklavalık buğdayları kullanıyoruz” dedi.

“BU YIL ÇİFTÇİ MEMNUN KALDI”

Devletin çiftçiye vermiş olduğu desteklerden dolayı memnun olduklarını belirten Sarı, “Fiyat olarak bu yıl çiftçi memnun kaldı. Devletimizin açıkladığı fiyatlar 8 bin 250 + bin TL prim olarak oluşmuştu. Çiftçi bundan memnundur ve şu andaki mevcut buğday fiyatları da bu şekildedir” şeklinde konuştu.

“GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE ÖZELLİKLE BU BULGURU ÜRETİYORUZ”

Geçmişten günümüze gerçekleştirilen bulgurların kurulmasını şu anda fabrikasyon halinde gerçekleştiren işletme sahibi Ahmet Fatih Sarı, “Bulgur yarı pişmiş bir üründür. Biz burada kaynatma ardından kurutma kulelerimizden geçiriyoruz ve doğal olarak güneşte kurutuyoruz. Güneşte kuruttuğumuz ürünün esası daha renk, lezzet ve koku olarak daha güzel bir ürün oluyor. Biz burada geleneksel bir ürünü sürdürmek istiyoruz. Güneş kurutmamızın asıl amacı da budur. Eskilerde nenelerimiz dedelerimiz o zamanlarda damda bulguru kaynatıp güneşte kurutup o şekilde yapıyorlarsa bizler de bunu fabrikasyon halinde yapıyoruz. Daha sonra taş değirmenlerde çekerek ürünü üretiyoruz. Aynı zamanda bunlar Türkiye’de demir değirmenlerde de çekilir öğütülür. Bunlar birbirlerinden farklı oluşur ama biz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde özellikle bu bulguru üretiyoruz. Bulgur 12 çeşit olarak üretiliyor. Pilavlık bulgur, köftelik bulgur, şehriyeli bulgur, Midyat dediğimiz orta kırım bulgur, sefer kitel bulgur, çiriş bulgur; bunlar da pişmemiş çiğ bulgurdur. Harici olarak tip 3, tip 4 diye ayrılır. Bunlar ihracatta istenilen bölgenin kırım oranına göre değişiklik gösterir. Özel olarak müşterilerimizin ya da bölgenin istediği üzerine ürün tipine göre kırım yapabiliyoruz. Daha çok yurt dışı bulgurlarında pilavlık, Arap bölgesinde ise çiriş tipi bulgurlar ön planda gidiyor. Köftelik bulguru iç piyasa da daha fazla, yurtdışında daha az gidiyor. En fazla giden bulgurumuz Midyat, pilavlık ve çiriş bu tip bulgurlarımızdır” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Hastanede silahlı kavga: 3 yaralı

2023-08-10 16:27 - GÜNDEM

Yalnız hocayı sevenler onu Yalnız bırakmadı

2023-08-07 12:03 - GÜNDEM

"Babamın yaptığı hizmetleri daha yukarıya taşıyacağım"

2023-08-12 11:29 - GÜNDEM

Prof. Dr. Mehmet Bekerecioğlu GAÜN Hastanesi’nde göreve başladı

2023-08-09 15:41 - SAĞLIK

Bağarası Köyü Muhtarı Oğuzbey : ‘’Depremde yıkılan 119 ev sahibinin 60'ı mağdur durumda’’

2023-08-08 12:52 - GÜNDEM

Belediye Başkanı Ramazan, YKS il birincisini ağırladı

2023-08-08 16:20 - GÜNDEM

Doç. Dr. Hülya Derya, KİYÜ Rektörü Karacoşkun’a Kitap Takdiminde Bulundu

2023-08-09 17:39 - GÜNDEM

Kilis'in Yeni Valisi Tahir Şahin oldu

2023-08-10 09:40 - GÜNDEM

Gaziantep FK'nın hedefi Fenerbahçe'den puan yada puanlar almak

2023-08-09 09:37 - SPOR

Kilis’te 13 kamyonet çöp çıkan evde para ve altın bulundu

2023-08-12 13:16 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Genç Şarkıcı Duygu Kiraz Epilepsi Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti

20:00 - GÜNDEM

Acun Ilıcalı Hakkında Yasadışı Bahis Reklamı Nedeniyle Soruşturma Başlatıldı

16:57 - GÜNDEM

Üvey Baba'nın Semiha'sı Seda Çetin: 15 Yıldır İBB'de Çalışıyor, Ancak Oyunculuk Hedefi Hala Devam Ediyor

15:47 - GÜNDEM

Yeni 5 TL ve 50 TL Banknotlar Tedavüle Girdi: Tek Fark İmzalar

21:42 - GÜNDEM

Sabiha Gökçen Havalimanı CEO'su Alp Er Tunga Ersoy Görevinden İstifa Etti

20:00 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Okul çevrelerinde denetimler devam ediyor 

14:15 - YEREL

Alkollü vaziyette tabanca temizlerken çocuğu vuran polis tutuklandı

14:13 - ASAYİŞ

Karısını tabancayla vurup öldürdü, “Tahrik yaptı” dedi

14:04 - ASAYİŞ

Erzurum’da 496 işletmeye denetim

13:56 - YEREL

Müezzin ve cemaati camiye sokmayan eli bıçaklı şahıs, cemaat tarafından taşla kovalandı

13:50 - ASAYİŞ