{"vars": {"account": "G-4G0Q416F9E"},"triggers": {"trackPageview": {"on": "visible","request": "pageview"}}}

Sosyal konut seferberliği başlıyor

Sosyal konut seferberliği başlıyor

EKONOMİ - 16 saat önce

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un imzasıyla 81 ilin valiliklerine sosyal konut yapılabilecek arazilerin belirlenmesi için genelge gönderildi. Valilerden yeterli büyüklükte, öncelikli olarak Hazine veya belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların belirlenmesi istendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı vatandaşlar için sosyal konut seferberliğini başlatıyor. Toplu Konut idaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hazırlanan ve Bakan Kurum’un imzaladığı "Ülke Genelinde Gerçekleştirilecek Sosyal Konut Uygulamaları Genelgesi" 81 ilin valiliklerine gönderildi. Genelgede sosyal konut yapılabilecek arazilerin belirlenmesi için valiliklerden bilgi ve belgeler talep edildi. Anayasa’daki "konut hakkının" vurgulandığı genelgede, ‘Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre kartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler’ hükmü hatırlatıldı.

TOKİ sosyal konut projelerini yürütecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda TOKİ tarafından Türkiye genelinde konut sahibi olmayan vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sosyal konut uygulamalarının hayata geçirileceği belirtildi.

Nüfusa göre konut yapılacak

Kent merkezi ve ilçe merkezlerinde, nüfusu 10 bin ve daha az olan ilçeler için en az 100 konut, nüfusu 10 binden fazla olan ilçeler için ise en az 500 konut yapımının planlandığı vurgulandı. Valilere yeterli büyüklükte, öncelikle Hazine ya da belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların belirlenmesi yönünde talimat verildi.
Eğim ve arazinin yerleşime uygunluğu gözetilecek
Yazıda yer tespit işlemlerinin detayları şöyle anlatıldı:
"100 konut için imarlı olarak yaklaşık 10 bin metrekare, imarsız olarak yaklaşık 20 bin metrekare büyüklüğünde alan gerekeceği düşünülmekte olup; arazi yapısı, eğim, arazinin yerleşime uygunluk durumu gibi etmenlerle bu büyüklükler artabilecektir. Arsa ya da arazi tespitinde bu büyüklüklerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir."
Altyapı ve ulaşım olanaklarına yakın alanlar belirlenecek
Altyapı ve ulaşım olanaklarına yakın, arazi topoğrafyası bakımından konut yapımına uygun olan alanların tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, tarım, orman, sulama bölgesi, sit bölgesi gibi alanları içermeyen arazilerle ilgili bilgilerin toplanıp bakanlığa iletilmesi istendi.

İmar planları ve etüt raporları istendi

Valiliklerden mülkiyet sınırlarının sayısal verileri, var ise 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli onaylı imar planları, planı bulunmuyor ise 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli halihazır haritalar, imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporları, taranmış pafta örnekleri talep edildi.

312 bin sosyal konutun inşası sürüyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ eliyle bugüne kadar 1 milyon 481 bin sosyal konut ve 47 bin 905 sosyal donatıyı inşa etti. 5 milyon dar gelirli vatandaşa depreme dayanıklı ve modern yaşam alanları sunuldu. 81 ilde 312 bin sosyal konutun yapımı sürüyor. İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Toprağa gömülü ceset bulundu

2025-01-28 13:02 - ASAYİŞ

Motosiklet kazasında ağır yaralanan kasap hayatını kaybetti

2025-01-30 09:13 - YAŞAM

Son dakika! Yaralı askerler Kilis`e getirildi

2025-01-28 17:03 - GENEL

3 gündür kayıp olan kadının cansız bedeni karşı komşusunun bahçesindeki çuvalda bulundu

2025-01-29 18:05 - ASAYİŞ

Yeni yapılan sebze hali ilana çıktı

2025-01-29 11:27 - YEREL

Cinnet getiren kadın 2 kızını öldürüp intihar etti

2025-01-27 16:19 - ASAYİŞ

Genç kadın evinde ölü bulundu, kocası gözaltına alındı

2025-02-01 13:17 - ASAYİŞ

Dehşet! 4 kişilik aile evlerinde ölü bulundu

2025-01-27 21:58 - ASAYİŞ

2 aracın kavşakta çarpıştığı kaza kamerada: 14 yaralı

2025-01-29 18:15 - ASAYİŞ

4 büyüklüğünde deprem!

2025-01-27 15:34 - GENEL

İlgili Haberler

Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı

10:27 - EKONOMİ

Hobi olarak başladı geçim kaynağı oldu

09:28 - EKONOMİ

Palandöken: "İş sağlığı ve uzmanlığı online kurslar başlıyor"

09:26 - EKONOMİ

Kemerin imitasyonu 1000 TL’ye satılıyor

09:21 - EKONOMİ

Kilis’te ihracat 14,8 milyon dolar, ithalat 10,8 milyon dolar oldu

10:22 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Sağlık ekiplerinin yaralıyı sedyeden düşürdüğü anlar kamerada

22:22 - ASAYİŞ

Aslan tek golle kazandı!

22:15 - SPOR

31 kaçak göçmen yakalandı, 2 organizatör tutuklandı

22:07 - ASAYİŞ

Kilis Belediyesi asfalt çalışmalarına devam ediyor

21:22 - YEREL

Devlet Hastanesinde Bir İlk

17:20 - SAĞLIK