Yapılan görüşme neticesinde öne çıkan ve altı çizilen başlıca sorunlar ve talepleri sıralayan Bekir Şen, “Çeşitli illerde ve ilimizde gerçekleşen 76. madde ile boş kadrolara şube müdürü atamaları, eğitim camiasında rahatsızlık meydana getirmiş vicdanları rahatsız etmiştir. Görevde yükselmeye ve sınava tabi olan ve rotasyon içeren bir kadronun rastgele doldurulması, bir taraftan bu görevler için sınav beklentisi olan ve hazırlık yapan eğitimcileri rahatsız ederken, diğer yandan boş kadroların bu yöntemle doldurulması, rotasyon bekleyen şube müdürlerini dezavantajlı duruma düşürmüştür. 76. madde kullanılırken eğitim camiasının hassasiyetleri göz önünde bulundurulmalı, boş kadrolara, sınavla gelinebilecek kadrolara 76. maddeden yapılan şube müdürü atamaları sonlandırılmalıdır.
Bakanlık tarafından ihdas edilen ve Meslek Kanununda yer verilen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları, eğitim öğretimin içerisinde bilfiil bulunan ve çoğunlukla da öğretmenlik unvanını kazanılmış hak olarak uhdesinde bulunduran şube müdürlerine doğrudan verilmesi gerekirken, genel idare hizmetleri sınıfına dâhil olmaları nedeniyle bu haktan mahrum bırakılmaları açıklanabilir bir durum değildir.
Her eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere verilen eğitime hazırlık ödeneği, görev yaptıkları il ve ilçelerde Bakanlığın temsilcisi olarak eğitim ve öğretimi doğrudan yöneten ve yönlendiren kişiler olmalarına rağmen yine genel idare hizmetleri sınıfında olmaları gerekçe gösterilerek şube müdürlerine verilmemektedir.
Bu uygulamalar bu haliyle devam edecek ise; şube müdürleri, genel idari hizmetler sınıfından çıkartılarak eğitim öğretim hizmetleri sınıfına dahil edilmeli veya eğitim öğretim hizmetleri içerisinde eğitim yöneticileri sınıfı oluşturulmalıdır.
Şube müdürleri, üstlenmiş oldukları sorumluluk çerçevesinde makam tazminatından ve temininde güçlük zammından faydalandırılmalı; ek ders ücretleri yeniden düzenlenmeli, % 135 olan özel hizmet tazminatının % 200’ün üzerine çıkarılması ile maaşların iyileştirilmesi sağlanmalıdır.
Rotasyon hususunda yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır: Rotasyon uygulamasında bölgeler üçe düşürülmeli, çalışma süresi buna göre düzenlenmelidir. Bölge sayısının düşürülmesi ile ilgili düzenleme mümkün olmaz ise 1-2-3. bölgelerde (4+4); 4. ve 5. Bölgelerde (2+2) şeklinde mazeretler göz önünde tutularak düzenleme yapılmalıdır. Rotasyonda 30 Mayıs yerine 30 Eylül baz alınmalı, rotasyon nedeni ile yer değiştiren şube müdürlerinin eşlerine aile birliğinin sağlanması açısından norm kadro gözetilmeksizin yer değiştirme imkanı sağlanmalıdır.
Ek gösterge düzenlemesinde şube müdürlerine hiyerarşik yapılanmada sorumluluk nezdinde artırım yapılmalı ve yine bunun yanında şube müdürlerine görevlerinden istifa ettiklerinde bir alt görev olarak okul yöneticisi olma imkanı verilmelidir.” diye konuştu.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın taşradaki ana omurgasını oluşturan şube müdürlerinin sorunlarının ve taleplerinin önemine değinen Bekir Şen, “Eğitim yönetiminde çok önemli bir görevi icra eden şube müdürleri özlük hakları noktasında çok büyük kayıplara uğramaktadır. Onların haklı beklentilerini karşılayacak, onlara hiyerarşideki makamlarına uygun yeni haklar tanıyacak adımlar atılmalıdır.” dedi.
Şen; 76. maddeye dayalı atamalar gibi çalışma barışını bozacak, çalışanların motivasyonunu kıracak, vicdanları ve adalet duygusunu zedeleyecek hususlarda keyfilikten uzak durulması gerektiğini, Bakanlığın teşkilat yapısı içerisinde hiyerarşik sisteme uygun olarak yetki ve sorumluluk oranında dengeli ücret dağılımının sağlanmasının gerekli olduğunu, bu bağlamda kariyer basamakları uygulaması gibi şube müdürlerinin dışarıda bırakıldığı düzenlemelerin yeniden güncellenmesi gerektiğini söyledi.
Haber: Şükrü UNCUOĞLU