{"vars": {"account": "G-4G0Q416F9E"},"triggers": {"trackPageview": {"on": "visible","request": "pageview"}}}

Savaşın bitmesiyle ticaretin yeniden hareketlendiği Cilvegözü’nde tır yoğunluğu devam ediyor

Savaşın bitmesiyle ticaretin yeniden hareketlendiği Cilvegözü’nde tır yoğunluğu devam ediyor

EKONOMİ - 6 gün önce

Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından ithal ürün yasağının kalkmasıyla birlikte Hatay’dan Suriye’ye giden tırların geçişleri devam ediyor. Suriye tarafında artan vergilere rağmen günde 350 ila 400 araç karşıya geçiyor.
Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın ardından muhalif güçler, 61 yıllık Baas rejimine son vermişti. Esad’ın yıkılmasıyla birlikte başkent Şam başta olmak üzere Halep gibi nüfus oranının fazla olduğu şehirlere yurt dışından ithal ürünler girmeye başladı. Uzun yıllar sonra Türkiye’den giden ürünler de Suriye’nin her noktasına ulaşmaya başladı. Türkiye ve Suriye arasındaki ticaret hacminin genişlemesi Hatay’da bulunan sınır kapılarına da yansıdı. Sınır kapılarında sayıları yaklaşık 2 bini bulan araç kapasitesine ulaşıldı. Suriye’de yönetimin değişmesinin ardından artan vergilerden dolayı tüccarlar arası sorunlar yaşansa da sınır kapılarında araç kuyrukları oluşmaya devam ediyor. Sınır kapılarında oluşan devasa tır kuyrukları dron ile havadan görüntülendi.

"Bazen çok geçişler oluyor bazen de tırlar 1 hafta bekliyorlar"

Yoğunluktan dolayı tırların bazen 1 hafta beklediğini ifade eden Yasir Yıldırım, "Burada en fazla 3 ila 4 gün bekliyoruz. Eskiden daha hızlı geçişler oluyordu ama şimdi ise hem Suriyeli muhacirler giriş yapıyor hem de tırlar giriş yaptıkları için mecburen geç oluyor. Burada ortalama bin 150 civarında tır vardır. Günde ortalama 350 ila 400 tır giriyor. Bazen çok geçişler oluyor bazen de tırlar 1 hafta bekliyorlar. Savaş zamanında pek geçiş olmadığı için girip hemen çıkıyorduk. Geçişlerde her yeni yılda göre zam yapılıyor. Zamlar biraz daha düşük olsa bizler için daha iyi olurdu" dedi.

"Savaşın da bitmesiyle ticaretimiz arttı"

Savaş zamanında yoğunluk olmadığını dile getiren Orhan Güngör, "Savaş zamanında geçişlerde sorunumuz yoktu ve bu kadar yoğunluk yoktu. Önceden sıramız yoktu ama şimdi 3 ila 5 gün bekliyoruz. Bu yüzden yoğunluk çok var. Savaşında bitmesiyle ticaretimiz arttı" şeklinde konuştu.

"Geçmişte tırların geçişi daha azdı ama şimdi çoğaldı"

Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yoğunluk olduğunu söyleyen Cuma Yumuşak ise, "Burada yoğunluk iyi var. Tırlar kalabalık ama zamanla eritiliyor. Geçmişte tırların geçişi daha azdı ama şimdi çoğaldı" ifadelerini kullandı. İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bir ay önce motosiklet kazasında ağır yaralanan genç hayatını kaybetti

2025-02-10 16:09 - ASAYİŞ

Son dakika! Kilis’te Oylum Kavşağı’nda Trafik Kazası: 3 Yaralı

2025-02-11 18:35 - ASAYİŞ

Maden ocağında metan gazı zehirlenmesi: 1 ölü, 2 yaralı

2025-02-12 11:35 - ASAYİŞ

Kilis’te Arkadaş Kavgası Aileleri Karşı Karşıya Getirdi

2025-02-14 10:48 - ASAYİŞ

Kilis rektörü kim olacak

2025-02-14 10:16 - EĞİTİM

Otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü

2025-02-13 09:16 - ASAYİŞ

Kilis`te çıkan yangında 1 kişi hayatını kaybetti

2025-02-11 10:36 - ASAYİŞ

Kilis`te kayıp genç aranıyor

2025-02-12 13:18 - ASAYİŞ

Kilis Belediyespor taraftarlarını üzdü

2025-02-16 16:12 - SPOR

Kilis`te sürücüler dikkat 14 Bin TL ceza kesilecek

2025-02-14 11:31 - YEREL

İlgili Haberler

Kadınlar iş sahibi olacak

17:56 - EKONOMİ

İstihdam endeksi yıllık yüzde 2,6 arttı

15:20 - EKONOMİ

Kurulan şirket sayısı aylık yüzde 12,8 azaldı

15:15 - EKONOMİ

Ocak ayında 1,61 trilyon TL tutarında ödeme kartla yapıldı

15:12 - EKONOMİ

Ramazan pidesinin 370 gramı 30 TL’den satılacak

15:03 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Husumetlisi, 19 yaşındaki gence kurşun yağdırdı

07:44 - ASAYİŞ

Kaçak göçmen organizatörü 2 şahıs tutuklandı

21:45 - ASAYİŞ

Başkan Bilecen emeklilerle okey oynadı

21:39 - YEREL

Yaş fıstık güldürdü, kuru fıstık üzdü

16:25 - YEREL

Mansur Yavaş'tan adaylık açıklaması

16:02 - POLİTİKA