{"vars": {"account": "G-4G0Q416F9E"},"triggers": {"trackPageview": {"on": "visible","request": "pageview"}}}

Masum grip, ölümle sonuçlanabilir!

Masum grip, ölümle sonuçlanabilir

SAĞLIK - 1 gün önce

Son zamanlarda başta grip olmak üzere solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananların sayısında artış olduğunun önemine değinen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, özellikle 50 yaş altındaki bireylerde, gebe kadınlarda ve kronik hastalıkları olanlarda daha ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Bir çok hastanın, ’Zor iyileştim’, ’Öksürüğüm geçmedi’, ’Hala halsizim’ şikâyetlerinin devam ettiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, bu virüsün insana bulaşarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bu sebeple de semptomların görüldüğü an müdahale edilmesi gerektiğini söyledi. Meksika’da başlayıp dünya üzerinde 2009 yılından beri hızla yayılan H1N1 virüsünün, domuzlarda bulunan grip virüsleri ile insan grip virüslerinin genetik alışverişi yaparak yeni bir yapı kazandığını söyleyen Prof. Dr. Reşit Mıstık, Türkiye’de şu an grip mevsimi içinde olunduğunu ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre grip vakalarında hafif bir artış gözlemlendiğini belirtti. Prof. Dr. Reşit Mıstık, domuz gribi (H1N1) virüsünün, H3N2 ve B gibi diğer grip virüslerine göre daha fazla pnömoni (zatürre) yapma eğiliminde olduğunu ve özellikle 50 yaş altındaki bireylerde, gebe kadınlarda ve kronik hastalıkları olanlarda daha ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Kapı kolları gibi yüzeyler riskli olabiliyor

Domuz gribinin yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, vücut ağrıları, yorgunluk, üşüme-titreme, burun akıntısı ve gözlerde kızarıklık gibi belirtileri olduğuna değinen Prof. Dr. Reşit Mıstık, "Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan domuz gribi, öksürük ve hapşırıkla havaya yayılan damlacıklar yoluyla kişiden kişiye geçer. Bu damlacıklar herhangi bir yüzeye, örneğin kapı kolu veya musluk gibi bir yere de düştüyse farklı kişilere de bulaşa sebep olur. Domuz gribi olan bir kişinin dokunduğu yere dokunulduğunda bu hastalığa yakalanma ihtimali doğar" dedi.

Erken müdahale önemli

Domuz gribinin tedavisinin, virüsün bulaştığı ilk 48 saat içinde başlanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Reşit Mıstık, "Erken müdahale ile semptomların hafifletilebilir ancak hastalığın oluşturduğu yan etkiler önlenemez. Bu nedenle de grip ve benzeri hastalıklarla ilgili herhangi bir semptom görüldüğünde, sağlık kuruluşlarına başvurulması ve uzman bir hekimden yardım alınması önem taşımaktadır. Hekimler, grip ve benzeri hastalıklarda uygun tedavileri önermektedir. Bunun yanında hastaların istirahat etmeleri, beslenmelerine dikkat etmeleri önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

Influenza A’nın ilaç tedavisi olup diğer B, C ve D tip grip (influenza) virüsünü öldüren ilaç olmadığını belirten Mıstık, "Ancak tüm grip virüs tedavisinde destek tedavileri verilmektedir. Grip tanısının doğru şekilde doktorun muayene ve laboratuvar belirtileriyle konduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Çünkü grip virüsleri bazen gribe bağlı zatürre veya grip sonrası bakterilere bağlı zatürre yapabildiği ve bu tanıyı ancak doktorun koyabildiğini hatırlamak gerekir. Destek ve diğer ilaç tedavilerinin doktorun kontrolü altında yapılması ve izlenmesi gerekir. Grip veya diğer solunum yollarının enfeksiyonlarında istirahat bol sulu gıda , ıhlamur açık çay çorbalar ve C vitamininden zengin beslenme hastalığın nekahat sürecini ve oluşabilecek yan etkilerini azaltabilir. Unutmamak gerekir ki grip ve etkileri 2-3 haftadan daha uzun sürebilir. Bu süreci doktor kontrolü altında kısaltmak mümkün olabilir. Özellikle kırılgan yaş ( altta başka bir hastalığı olanlar ve yaşlılar) için doktor kontrolü ayrıca çok önemlidir" dedi.

Gribin yayılmasını engellemek için en önemli önlemin aşı olduğunu belirten Prof. Dr. Reşit Mıstık, "Domuz gribi virüsünün de yer aldığı dörtlü grip aşısının, her yıl grip mevsimi başında, özellikle Ekim ve Kasım aylarında yapılması önemlidir. Ancak salgın devam ediyorsa kış sonunda veya ilkbahar başında ikinci aşı yapılması da faydalı olabilmektedir. Aşı dışında kişisel hijyen önlemleri de koruyuculuk sağlamaktadır. Kalabalık yerlerde maske takmak, elleri sık sık yıkamak gibi önlemlerle grip ve soğuk algınlığından korunmanın yollarındandır. Ayrıca, gripten korunma konusunda kalabalık ortamlardan ve hasta kişilerle temastan kaçınmak gerekir" şeklinde uyardı.

 İHA

Haftanın Öne Çıkanları

Toprağa gömülü ceset bulundu

2025-01-28 13:02 - ASAYİŞ

Motosiklet kazasında ağır yaralanan kasap hayatını kaybetti

2025-01-30 09:13 - YAŞAM

Son dakika! Yaralı askerler Kilis`e getirildi

2025-01-28 17:03 - GENEL

Ağabeyinin silahla vurduğu genç kız hayatını kaybetti

2025-01-26 18:20 - ASAYİŞ

3 gündür kayıp olan kadının cansız bedeni karşı komşusunun bahçesindeki çuvalda bulundu

2025-01-29 18:05 - ASAYİŞ

Yeni yapılan sebze hali ilana çıktı

2025-01-29 11:27 - YEREL

Cinnet getiren kadın 2 kızını öldürüp intihar etti

2025-01-27 16:19 - ASAYİŞ

Dehşet! 4 kişilik aile evlerinde ölü bulundu

2025-01-27 21:58 - ASAYİŞ

Genç kadın evinde ölü bulundu, kocası gözaltına alındı

2025-02-01 13:17 - ASAYİŞ

2 aracın kavşakta çarpıştığı kaza kamerada: 14 yaralı

2025-01-29 18:15 - ASAYİŞ

İlgili Haberler

Devlet Hastanesinde Bir İlk

17:20 - SAĞLIK

Doğanın gizli gücü kırmızı ve mor besinler

11:57 - SAĞLIK

Kış aylarında geçmeyen öksürük ciddi sorunların habercisi olabilir

11:53 - SAĞLIK

Ruhsal hastalıklar kanseri tetikliyor!

12:23 - SAĞLIK

Gebelere Doğum Masajı ve Egzersiz Eğitimi

09:45 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Devlet Hastanesinde Bir İlk

17:20 - SAĞLIK

Bakan yardımcısı gençlerle buluştu

16:25 - YEREL

Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Valiye Ziyaret

16:17 - YEREL

Freni patlayan kamyon ortalığı savaş alanına çevirdi: 6 yaralı

15:13 - ASAYİŞ

Devrilen traktörün altında kalan çiftçi hayatını kaybetti

15:06 - ASAYİŞ