?>

Kosova ile lezzet köprüsü kuruldu

Gastrodiplomasi projesinin “Lezzetlerle Örülen Kültürel Köprüler” etkinlikleri Kosova'nın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan Prizren ve Priştine şehirlerinde gerçekleştirildi.

DÜNYA - 3 ay önce

Kosova Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)Turizm Fakültesi ile Prizren Ukshin Hoti Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan“Kültürlerarası Farklılıkların Yönetiminde Gastronominin Kullanımına Yönelik ModelÖnerisi: Gastrodiplomasi” projesinin “Lezzetlerle Örülen Kültürel Köprüler” etkinlikleriKosova'nın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan Prizren ve Priştine şehirlerindegerçekleştirildi.

Lezzetlerle örülen kültürel köprüler sokağı kuruldu

Proje etkinlikleri bağlamında Prizren’de Osmanlı eserlerinden Sinan Paşa Camisininönünde Lezzet Sokağı kuruldu. Bu sokakta ilk gün çiğköfte, Gaziantep’in ünlütatlarından katmer, Antep fıstığı ve kahvesi ikram edildi. Sokakta ikinci gün iseGaziantep’e ait beyran, baklava ve künefe ikramı yapıldı. Gaziantep’in ünlümarkalarının yer aldığı bu etkinlikte binlerce insan Türk müzikleri eşliğinde hemyemekleri hem de kültürel değerleri tattı.

Gaziantep Mutfak ve Füzyon Tabak Atölyelerine büyük katılım oldu

Proje etkinlikleri kapsamında Kosova halklarına yönelik Gaziantep Mutfak ve FüzyonTabak Atölyeleri yapıldı. Katılımcılar alandaki uzmanlardan hem yemek yapmayı hemde yemek üzerinde kültürel değerler arasındaki aynılıkları ve benzerlikleri öğrendi.Füzyon Tabak Atölyesi sonrasında düzenlenen yarışmada birinciye ödül verildi.GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Doç. Dr. Oya Özkanlı ve Dr.Öğretim Üyesi Ceyhun Uçuk’un yürütücüsü olduğu projeye; Doç. Dr. Banu Koç,Öğretim Görevlisi Nisa Kerkez, Şef Mehmet Akif Kütük ve fakülte birincisi ZeynepDüzgün aktif olarak katılım sağladı.

Kültürel Diplomasi İçin Güzel Bir Örnek Olarak Gastrodiplomasi Proje yürütücüleri adına konuşan Doç. Dr. Hatice Pekmez, gastrodiplomasinin, kültürel anlayış ve uluslararası ilişkilerde yemek kültürünün kullanılması yoluyla,uluslararası yumuşak güç, barış ve işbirliği sağlama stratejisi olduğunu söyledi. Doç.Dr. Pekmez, “Bu projede lezzetler üzerinden kültürel köprüler kurmaya çalıştık. Bugirişim, aynı zamanda turizm potansiyelini artırma, kültürel alışverişi teşvik etme ve ikiülkenin gıda sektörleri arasında yeni işbirliği alanları yaratma açısından da büyükönem taşımaktadır. İnanıyoruz ki, gastrodiplomasi projemiz, Kosova ve Türkiyearasındaki ilişkileri yeni bir boyuta taşıyacak ve gelecek nesillere aktarılacak kalıcı birmiras bırakacaktır.

Kosova ve Türkiye halkları arasındaki kültürel bağları güçlendirmek ve halklararası iletişimi artırmak için benzersiz bir fırsatGastrodiplomasi Projesinin, kültürlerarası anlayışı artırma ve farklı kültürler arasındaköprüler kurma amacıyla önemli bir adım olduğunu belirten Kosova Yunus EmreEnstitüsü Koordinatörü Ramazan Yılmaz, Kosova'nın kültürel mirasıyla zenginleşenbu etkinliğin, Kosova ile Türkiye arasındaki güçlü ilişkilerin daha da güçlendirilmesinekatkıda bulunacak harika bir fırsat olduğunu ifade etti.Üniversitemizin uluslararası işbirliklerine önem veriyoruz.Projenin ortaklarından PrizrenUkshinHoti Üniversitesi uluslararası ilişkilerden sorumluRektör Yardımcısı Doç. Dr. Serdan Kervan da, “Üniversite olarak bilimsel alandauluslararası ilişkilere önem vermemizin yanı sıra kültürel işbirliklerine de çok önemveriyoruz. Bu projenin ileriye dönük önemli etkileri olacağına inanıyoruz” dedi.Bu proje ortak tarihimizi ve değerlerimizi ortaya çıkarıyorGaziantep Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Bay ise, bu projeyle düzenledikleriatölyeler ve lezzet sokağı etkinliklerinin, sadece iki ülkenin zengin mutfak kültürünütanıtmakla kalmayıp, aynı zamanda ortak tarihimizi ve değerlerimizi de ön planaçıkardığını söyledi. Prof. Dr. Bay, “Yumuşak güç kullanımının etkili yollarından biriolan Gastrodiplomasi ile yemek kültürü üzerinden kurulan bu köprü, iki ülkearasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacaktır.Hedefimiz, bu proje aracılığıyla Kosova ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirmek,karşılıklı anlayışı derinleştirmek ve işbirliği fırsatlarını artırmaktır.” diye konuştu.

Haber Merkezi 

Haftanın Öne Çıkanları

Hatay’da deprem Kilis’te de hissedildi

2024-08-04 00:09 - GÜNDEM

Kilis’te taze peynirin kilosu 150 TL’ye düştü

2024-08-02 14:37 - YEREL

MHP Kilis Milletvekili Demir: ‘’TOKİ konutlarının hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum’’

2024-08-02 16:16 - YEREL

Kilis’te tandır ekmeği rağbet görüyor

2024-08-02 14:53 - YEREL

MTA raporları açıklandı: 7.5 büyüklüğünde deprem olabilir

2024-08-03 21:49 - GÜNDEM

Kendi elleriyle vatandaşlara Aşure ikramı yaptı

2024-08-02 15:37 - YEREL

Milletvekili Demir, İl Müdürünü tebrik etti     

2024-08-05 15:57 - GÜNDEM

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe’de toplandı

2024-08-05 17:04 - GÜNDEM

Gazze'ye ulaştırılacak 80 tır yardım malzemesi Kilis'ten Mersin Limanı'na uğurlandı

2024-08-03 21:07 - GÜNDEM

Klima satışları rekor kırdı

2024-08-06 08:51 - GENEL

İlgili Haberler

Yahya Sinwar’ın ardından Hamas’ın nasıl yönetileceği netlik kazanmaya başladı

10:50 - DÜNYA

İsrail'de Netanyahu'ya Tepkiler Sürüyor

23:45 - DÜNYA

İran: “Gazze ve Lübnan'a yönelik katliamları durdurmak için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz”

15:11 - DÜNYA

İsrail Beyrut'a 12 hava saldırı gerçekleştirdi

10:55 - DÜNYA

İsrail ordusu: “Tugay komutanımız Gazze'de öldürüldü”

10:53 - DÜNYA

Günün Manşetleri

Başsavcı Öztürk’ten KBC’ye ziyaret

16:10 - YEREL

Kilis'te 65 bin 561 araç var

15:54 - YEREL

Kilis Belediyesi Cumhuriyet Bayramı’nı konserle taçlandıracak

15:50 - YEREL

Zabıtadan kantin denetimi

15:48 - YEREL

İmam-Hatipler Haftası kutlandı

15:45 - EĞİTİM