Kilisli çiftçi Mehmet Çelebi, tarım sektörünün zor günler geçirdiğini ve çiftçilerin emeklerinin karşılığını almakta zorlandığını dile getirdi. Bağ budama sezonunun başladığını belirten Çelebi, işçi maliyetlerinin günlük 1500 TL’yi bulması ve çavuşluk sisteminin oluşturduğu zorlukların, çiftçilerin üzerindeki yükü daha da artırdığını ifade etti.
ÜRETİM VAR AMA PAZAR SIKINTILI
Çiftçi Çelebi, üzüm gibi temel tarım ürünlerinde pazarlama sorunlarına dikkat çekti. Fabrikaların üzümleri düşük fiyatlardan, örneğin 10 TL gibi rakamlarla satın aldığını vurgulayan Çelebi, birçok çiftçinin elinde kalan ürünlerini satacak müşteri bulmakta dahi zorlandığını belirtti. Öte yandan, yerli üretimde bolluk olmasına rağmen İran ve Özbekistan gibi ülkelerden yapılan düşük maliyetli üzüm ithalatı, Türk çiftçisinin rekabet gücünü zayıflatıyor.
"ÜRETİM OLMADAN EKONOMİ İYİLEŞEMEZ"
Tarım, ticaret ve sanayi bakanlıklarına seslenen Çelebi, çiftçilerin bu sorunlarına çözüm bulunmasını talep etti. Tarımsal üretimdeki sıkıntıların sadece çiftçileri değil, ülke ekonomisinin geneline zarar verdiğini ifade eden Çelebi, “Üretim olmayan bir ülkenin ekonomisi düzelmez. Çiftçiler desteklenmeli, ürünlerimizin hak ettiği değeri bulması sağlanmalı.” dedi.
ÇİFTÇİLERİN BEKLENTİLERİ
Çiftçiler, ithalat politikalarının yeniden düzenlenmesi, yerli üreticinin desteklenmesi ve ürünlerin adil bir fiyatlandırma sistemiyle pazarlanması gibi konularda adımlar atılmasını bekliyor. Helal ekmek peşinde olan tüm üreticilere destek çağrısında bulunan Çelebi, "Çiftçilerin yanında olunmalı, sorunlarına çözüm bulunmalı." diye konuştu.
TARIMSAL ÜRETİMİN STRATEJİK ÖNEMİ
Türk çiftçileri, tarımsal üretimin Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığı açısından kritik bir role sahip olduğunu vurguluyor. Bu zorlu süreçte herkesin daha duyarlı olması gerektiğini ifade eden çiftçiler, yetkililerin bu çağrılara kulak vermesini umut ediyor.(İbrahim Güneş)