Gaziantep'te “hawala” yöntemi ile kara para aklayan çeteye jandarma şok baskın yaptı. Gaziantep İl Jandarma Komutanlığınca, yürütülen çalışmalar sonucu, Şehitkâmil ilçesinde danışmanlık hizmeti adı altında faaliyet gösteren bir işyerinde yüksek miktarda döviz ve altın bulundurulduğu bilgisi elde edildi. Yapılan titiz planlama, teknik ve fiziki takip çalışmaları sonucunda yasadışı ve kayıt dışı para transferi yöntemi olan “HAWALA” sistemi kullanarak haksız kazanç elde eden M.A, S.B, M.A, A.B, C.H, M.A, A.İ isimli 6 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alındı. 2 Ayrı işyerinde, şüphelilerin üstünde ve araçlarında yapılan aramalarda; 2 milyon 336 bin 773 ABD Doları, 6.030 Euro, 9.870 Türk Lirası, 31 bin 256 Suudi Arabistan Riyalı, 1 kg Külçe Altın, 348 gr hurda altın ele geçirildi.
İşyeri kamera kayıtları, 1 adet ajanda, 1 adet para sayma makinesi ile 6 adet cep telefonuna el konuldu..Şüphelilerin tamamı çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Gayri Resmi Değer Transfer Sistemlerinin Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanındaki Rolü: Hawala Sistemi
Gayri Resmi Değer Transfer Sistemleri (Informal Value Transfer Systems-IVTS), fonların veya değerlerin belirli bir coğrafi bölgeyle ilişkisi olan kişisel bir ağ yoluyla bir bölgeden diğerine taşınmasına ilişkin finansal hizmetlerdir. IVTS dünya çapında yaygın bir sitemdir ve çeşitli meşru ve gayri meşru amaçlar için kullanılmaktadır. IVTS’lerin en yaygın türlerinden biri, kara para aklama ve terörizmin finanse edilmesiyle ilişkilendirilen ve dünya çapında geçerli bir ödeme yöntemi olan Hawala sistemidir. Başlangıçta Hawala ağları Asya'da yüzyıllar önce İpek Yolu boyunca seyahat eden tüccarlar için güvenli para transferleri sağlamıştır. Fakat 11 Eylül 2001'de ABD Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan terörist saldırılardan sonra Hawala uluslararası basında “terörizm için kurulmuş bir bankacılık sistemi”, bir “uluslararası yeraltı bankacılık sistemi” olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada Hawala’nın ortaya çıkışı ve istikrarını sağlayan yönetişim mekanizmaları açıklanmaktadır. Çalışmada bu sistemlerin meşru yönleri korunurken, yasadışı kullanımını sınırlandırmak için etkili düzenleyici politikaların nasıl geliştirilebileceğine odaklanılmaktadır. İHA